Film Tonio verkozen tot beste boekverfilming 2017

De film Tonio, gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, is door het Nederlandse publiek verkozen tot de beste boekverfilming van 2017. Vrijdagavond ontvingen regisseur Paula van der Oest en Mirjam Rotenstreich, de echtgenote van Van der Heijden, de Parelprijs op het festival Film by the Sea.

Cover van Tonio. Beeld
Cover van Tonio.Beeld

Naast Tonio waren ook genomineerd De GVR van Steven Spielberg, Dubbelspel van Ernest R. Dickerson, Julieta van Pedro Almodóvar, Nocturnal Animals van Tom Ford, The Handmaiden van Chan-wook Park en The Light Between Oceans van Derek Cianfrance. De zeven boekverfilmingen zijn te zien op Film by the Sea, dat tot en met 17 september in het Zeeuwse Vlissingen wordt gehouden.

De boekverfilming De GVR van Steven Spielberg is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl, Dubbelspel op het gelijknamige boek van Frank Martinus Arion en Julieta van Pedro Almodóvar op Stilte van Alice Munro. Daarnaast is Nocturnal Animals van Tom Ford gebaseerd op Tony & Susan van Austin Wright, The Handmaiden van Chan-wook Park op Vingervlug van Sarah Waters en The Light Between Oceans op Het licht van de zee van M.L. Stedman.

De zeven nominaties zijn door een boekhandelaar, een bibliothecaris en een filmkenner gekozen uit het aanbod aan boekverfilmingen die uitkwamen tussen 1 juli 2016 en 31 juli 2017. Vorig jaar ontving Publieke Werken van regisseur Joram Lürsen, gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, de Parel voor de beste boekverfilming.

Lees meer over boekverfilmingen

Hoe maak je de perfecte boekverfilming?
Een minicollege boek verfilmen van filmkenner Jac. Goderie. Zodat u weet waarom het boek soms echt niet beter is.

Waarom schrijvers zich niet moeten bemoeien met boekverfilmingen

Het is een toenemend probleem: de schrijver die zich op alle fronten bemoeit met zijn boekverfilming. 'Een schrijver is gebaat bij meer onverschilligheid dan bij meer bemoeienis', schrijft Floortje Smit in de rubriek Pics.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden