Film Rademakers na veertig jaar weer in roulatie

De film Als twee druppels water, in 1963 gemaakt door regisseur Fons Rademakers, is binnenkort na bijna veertig jaar weer in Nederland te zien....

Van onze verslaggever Pablo Cabenda

Hij wordt door A-Film in oktober op dvd uitgebracht als onderdeel van een box waarin het gehele oeuvre van Rademakers is opgenomen. Dezelfde maand brengt het Filmmmuseum een bioscoopversie in roulatie. Verder zendt de VPRO hem uit op tv.

Tijdens de eerste roulatie in 1963 trok Als twee druppels water een half miljoen bezoekers, voor die tijd een ongekend aantal. De film werd zelfs geselecteerd voor het hoofdprogramma van het filmfestival in Cannes, en het Britse dagblad The Times noemde Rademakers een van de meest begaafde filmmakers van die tijd.

Toch is hij daarna nog maar één keer te zien geweest, in 1965 op tv. De producent, bierbrouwer Freddy Heineken, stak een stokje voor verdere vertoningen. Zo verijdelde hij hoogstpersoonlijk en op het laatste moment een uitzending door de Tros in de jaren tachtig. Na het overlijden van de biermagnaat in 2002 heeft regisseur Rademakers de erven Heineken toestemming gevraagd de film op dvd uit te mogen brengen. Die hebben hem dit jaar 'volledige vrijheid gegeven met de film te doen wat ik wil'. Wel blijven de rechten bij Cineson, de productiemaatschappij van Heineken.

Officieel was Heineken huiverig voor verlies aan inkomsten door massale video-opnames.

Maar er circuleert al jaren een andere verklaring. Heinekens voormalige maîtresse en medewerkster van de reclame-afdeling Nan Los speelt namelijk een rol in de film. Toen de Tros de film wilde uitzenden, was de relatie allang verbroken. Toch zouden verdere vertoningen te gevoelig zijn geweest voor de biermagnaat.

Rademakers wil er niets over kwijt. 'Ik heb met de erven afgesproken dat ik er bij het lanceren van de film met geen woord over zou spreken.' Wel ontkent hij dat Los haar rol destijds dankte aan een persoonlijke interventie van Heineken. 'Onzin, dat is een verzinsel van journalisten. Ik heb haar ontmoet bij Heineken en ze leek me heel geschikt voor die rol.' Of Los, die inmiddels op Aruba woont, ook uitgenodigd is voor de première? 'Och, dat weet ik niet, daar ga ik niet over.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden