Film noir op het Engelse platteland; met neiging naar kitsch en hysterie

My Cousin Rachel speelt een prachtig spel met de ingebakken oordelen en angst voor sterke vrouwen die geen man nodig lijken te hebben. Uiteindelijk belooft de film meer broeierige passie dan hij levert.

Rachel Weisz als Rachel Sangalletti Ashley. Beeld
Rachel Weisz als Rachel Sangalletti Ashley.Beeld

Als Philip zijn nicht Rachel voor het eerst gaat ontmoeten in zijn Engelse landhuis, heeft hij een doordacht plan. Hij zorgt ervoor dat hij zelf afwezig is op het moment dat ze aankomt en hij heeft de bedienden de opdracht gegeven haar geen eten te geven voor hij terug is. Hongerig laten wachten; hij wil haar meteen laten zien wie hier de touwtjes in handen heeft.

Maar wanneer hij dan binnenkomt, na uren buiten wachten in de kou, zit zij al comfortabel boven. Geen trek. Desalniettemin is ze best bereid hem op haar kamer te ontvangen, als hij zijn avondeten op heeft, laat de bediende weten. De honden zijn al met haar mee.

My Cousin Rachel
Kostuumdrama
***

Regie: Roger Michell
Met: Sam Claflin, Rachel Weisz
106 min., in 34 zalen

En zo liggen de machtsverhoudingen opeens helemaal anders in My Cousin Rachel. Is die Rachel nu een doortrapte, manipulatieve feeks die dit expres zo heeft gepland, of heeft ze helemaal niet door dat er een machtsspel gaande is? Het is allebei even geloofwaardig en dat is precies het spanningsveld waarvan regisseur Roger Michell (Notting Hill) in dit kostuumdrama optimaal gebruikmaakt.

Het eerste halfuur bijvoorbeeld zie je deze Rachel uit de titel helemaal niet. Maar ze is voortdurend onderwerp van gesprek: ze is de 'gepassioneerde' weduwe van de oudere neef en opvoeder van Philip die onder raadselachtige omstandigheden stierf in Italië. Voor hij Rachel daadwerkelijk ontmoet, is Philip ervan overtuigd dat zij een kille moordenaar is, maar al snel heeft ze hem volledig ingepakt met haar charme.

Tekst gaat verder na de foto.

Sam Clafin als Philip Ashley met Rachel Weisz. Beeld
Sam Clafin als Philip Ashley met Rachel Weisz.Beeld

Ondertussen wordt de kijker heen en weer geslingerd. Het verhaal wordt verteld via Philip, door Sam Claflin neergezet als een jonge twintiger die wereldwijzer denkt te zijn dan hij is. Van het gezicht van Rachel Weisz wordt niemand veel wijzer: haar glimlach kan even hautain als warm zijn, haar opmerkingen even onschuldig als veelzeggend. En wat doet ze nou de hele tijd met die zelfgebrouwen thee?

My Cousin Rachel is de tweede verfilming van het gelijknamige boek van Daphne du Maurier (The Birds, Rebecca) uit 1951. Het thema blijkt nog even actueel. Het verhaal speelt een prachtig spel met de ingebakken oordelen en angst voor sterke vrouwen die geen man nodig lijken te hebben. Dit is een film noir op het Engelse platteland, waar het gras te groen en vochtig is, en de blauwe regen uitbundig tegen de muren groeit.

My Cousin Rachel belooft meer broeierige passie dan het uiteindelijk levert: het neigt meer naar kitscherig en hysterisch. Maar stiekem kan dat de pret toch niet helemaal drukken.

Bekijk hieronder de trailer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden