Film- en tv-tipsZaterdag 13 oktober

Film- en tv-tips zaterdag 13 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Kevin Toma & Mirjam Bosgraaf
Lorna Raver in de film Drag me to Hell, Veronica, 22.40 uur. Beeld Martine Rasing
Lorna Raver in de film Drag me to Hell, Veronica, 22.40 uur.Beeld Martine Rasing

Stine boekt sterren
NPO 2, 18.05 uur

Relatietherapeut Esther Perel zei in Zomergasten nog dat niet vrouwen maar mannen in onze tijd de grootste (on)machtscrisis doormaken. Stine Jensen praat erover met Emilio Guzman, aan de hand van Tim Samuels boek over mannelijkheid Waar is mijn speer?. Of mannen nog wel mannelijk genoeg zijn, is niet het grootste probleem, maar waarom vinden ze het niet belangrijker om een goede vader te zijn, eentje die niet drinkt, niet wegloopt?

Stine Jensen.  Beeld -
Stine Jensen.Beeld -

The Mediterranean with Simon Reeve
BBC 2, 19.00 uur

Het Middellandse Zeegebied: driehonderd miljoen toeristen per jaar, diepblauwe zee, paradijselijke eilanden. Maar ook een explosief gebied. Simon Reeve ziet, op zijn reis door de Mediterrane landen, de ijzeren greep van de ’Ndrangheta in Calabrië, het prikkeldraad dat Cyprus verdeelt en de harde grenzen van de Gazastrook.

Verborgen verleden
NPO 2, 20.25 uur

Hij vindt het vooral ontroerend, Kees Prins (acteur, schrijver, regisseur), dat de geschiedenis van zijn voorouders, geheime katholieken, bollentelers, zeemannen en een enkele bajesklant, eeuwen ongezien opgesloten lag in vergeelde boeken en nu voor hem tot leven wordt gebracht.

Andere tijden
NPO 2, 21.15 uur

Winston Churchill, de Engelse leider ‘met de waterige blauwe ogen, die iedereen diep aankeek’, werd na de oorlog in Nederland als held ontvangen. In zijn toespraak op de Dam pleitte Churchill voor een verenigd Europa mét Groot-Brittannië. ‘Ik ben een Europeaan’, zei hij luid. Andere tijden.

Mooi geweest (Mari Sanders, 2018)
NPO 3, 22.00 uur

Ingetogen kamerspel, gemaakt in de One Night Stand-reeks (het door de publieke omroep en een aantal fondsen opgezette filmproject waarin jonge cineasten middellange films maken). Als jeugdige amoureuzen sloten Gerard (Cas Enklaar) en Nel (Leny Breederveld) een pact: samen sterven, zodra hun leven voltooid voelt. Decennia later hebben de twee een kalme oude dag in hun plattelandshuis, en acht Gerard de tijd rijp. Nel stemt toe, maar lijkt te twijfelen: wil ze zelf wel echt? En wat moet dochter Mia (Maria Kraakman) met het besluit? Stevige thematiek voor een productie van nog geen vijftig minuten, maar regisseur Mari Sanders, scenarist Cecilie Levy en de fijne cast weten meestal te voorkomen dat de film te gehaast, te vol of te zwaar voelt. Het naturalistische spel – Breederveld, Enklaar en Kraakman overtuigen meteen als hecht gezin – wordt door het kalme camerawerk ingebed in een licht gestileerde wereld van grijs, schemer en sneeuw; alsof het afscheid zich al voltrekt in de interieurs en het landschap, terwijl ieder moment de lente kan aanbreken.

Mysterieus beeld uit de film Mooi geweest van Mari Sanders.  Beeld
Mysterieus beeld uit de film Mooi geweest van Mari Sanders.

Drag Me to Hell (Sam Raimi, 2009)
Veronica, 22.40 uur

Klassiek wild horrorspektakel, waarmee Spider-Man-regisseur Raimi terugkeerde naar zijn horrorliefde: de man begon zijn carrière tenslotte met The Evil Dead. Het uitgangspunt is even eenvoudig als briljant: een jonge vrouw (Alison Lohman) krijgt een eeuwenoude zigeunervloek over zich uitgesproken en krijgt te maken met een uitzinnige aaneenschakeling van bovennatuurlijke en heerlijke ongein.

Ida (Pawel Pawlikowski, 2013)
Canvas, 23.35 uur

Ida, een jonge Poolse novice, staat begin jaren zestig op het punt non te worden. Voordat ze haar geloften aflegt, wil ze haar enige nog levende familielid ontmoeten. Dus bezoekt Ida (Agata Trzebuchowska) tante Wanda (Agata Kulesza), die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden haar ondergedoken ouders vermoord. Ida hoort het schijnbaar onbewogen aan. Naar die houding heeft regisseur Pawlikowski het uiterlijk van zijn film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in prachtig zwart-wit en in een sobere beeldverhouding, er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit.

Le meraviglie (Alice Rohrwacher, 2014)
NPO 2, 23.40 uur

Fabuleuze film waarin regisseur Rohrwacher, geboren in de streek en omstandigheden waarin ze haar drama situeert, een verhaal vertelt door de ogen van een opgroeiend pubermeisje. Deze Gelsomina (Maria Alexandra Lungu) is dochter van hippie-ouders die zelfvoorzienend proberen te leven op het rauwe Toscaanse platteland. Het 12-jarige meisje is de oudste van vier dochters en draait op volle kracht mee in het imker-werk dat haar vader (Sam Louwyck) doet. Mooi is hoe Rohrwacher haar verbeelding de vrije loop laat als Gelsomina in aanraking komt met de droomwereld van een vlakbij opgenomen curieus tv-programma.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden