Film- en tv-tips woensdag 12 september 2018

Ryan Gosling in The Notebook. Beeld
Ryan Gosling in The Notebook.Beeld

The Notebook (Nick Cassavetes, 2004) / The Lucky One (Scott Hicks, 2012)

Net 5, 20.30-23.05 uur / 23.05-01.10 uur

The Notebook, de verfilming van het gelijknamige boek van bestsellerauteur Nicholas Sparks, is een onversneden tranentrekker uit de tijd dat Ryan Gosling nog een aanstormend talent was. Hij speelt Noah, een jongen van de houtzagerij, die verliefd wordt op Allie, een meisje van zeer gegoede stand (Rachel McAdams). Ergens in North Carolina, ergens in de jaren dertig. Aan het eind van haar leven leest Noah (nu gespeeld door James Garner) aan Allie (Gena Rowlands) hun eigen liefdesgeschiedenis voor uit zijn dagboek. Hij hoopt zo dat zij, zwaar lijdend aan alzheimer, een helder moment krijgt waarop de twee nog even van hun liefde kunnen genieten.

De in The Notebook figurerende keukentafel werd door Ryan Gosling zelf gebouwd, als onderdeel van de voorbereiding op zijn rol.

Regisseur Nick Cassavetes (1959) is de zoon van de eigengereide cineast John Cassavetes (1929-1989), maar toont niets van diens eigengereidheid: geen cliché schuwt hij in The Notebook. De grap is dat die clichés noodzakelijk zijn, omdat ze deel uitmaken van het verhaal dat de man aan zijn dementerende echtgenote vertelt. Slimme truc, sterk uitgewerkt.

Wie na The Notebook nog meer Sparksiaans gezwijmel wil, wordt door Net 5 op zijn wenken bediend: de omroep vertoont óók nog The Lucky One, alweer de zevende Sparks-verfilming, maar helaas een stuk minder dan The Notebook. Dit keer moet de ontmoeting tussen een oorlogsveteraan en een blonde hondenkennelhouder voor romantiek en goudomrande levensvreugde zorgen. Zac Efron en Taylor Schilling zijn best leuk samen, maar jammer van die viooltjes, zachte schemertinten en idiote seks.

Blade Runner 2049 (Denis Villeneuve, 2017)

Film 1 Action, 17.50-20.26 uur

Nog meer Ryan Gosling, maar dan zoals we hem eigenlijk het liefst zien: ultracool, schijnbaar emotieloos. ‘We zoeken allemaal naar iets echts’, zegt agent K. (Gosling) in Blade Runner 2049. De betekenis van dat zinnetje zit in de diepste vezels van dit inktzwarte vervolg op de cultsciencefictionfilm uit 1982. Het verschil tussen echt en onecht, daarover ging het ook in Ridley Scotts oorspronkelijke meesterwerk, met een iconische hoofdrol voor Harrison Ford. In het mistroostige Los Angeles van 2019, toen nog verre toekomst, werden opstandige androïden, replicants, uitgeschakeld door blade runners, premiejagers van een speciale politiedivisie. Anno 2049 is het in Californië alleen nog maar onduidelijker wat echt is en wat niet. Blade runner K. is een androïde, dat is helder. Tijdens een routineklus doet hij een ontdekking die ernstig morrelt aan de broze verhouding tussen mens en replicant. Regisseur Villeneuve en vooral cameraman Roger Deakins dompelen je onder in de toon en sfeer van het origineel, zonder in herhaling te vervallen, maar wél met een sterke terugkeer van Harrison Ford.

Catch Me If You Can (Steven Spielberg, 2002)

AMC TV, 18.45-20.30 uur

In zijn tot dusver enige samenwerking met Spielberg speelt DiCaprio een oplichter die op zijn 16de aan een flitscarrière begint, waarbij hij iedereen inpakt met zijn ontwapenende smoel. Catch Me If You Can is de verfilming van de autobiografie van Frank W. Abagnale, die zich, voordat hij op zijn 21ste werd gearresteerd, voordeed als piloot, advocaat en arts, en voor meer dan 2,5 miljoen dollar aan vervalste cheques inde. Met veel plezier brengt Spielberg de jaren zeventig kleurrijk tot leven. Dat begint al bij de veelgeroemde begintitels, die met sprankelende animaties iets verklappen van het kat-en-muisspel dat volgt tussen Abagnale en FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks). Dat Spielberg soms een loopje neemt met de feiten, vond de echte Abagnale prima; de film houdt zich volgens hem voor 80 procent aan de waarheid.

Typisch Katwijk

NPO 2, 19.20 uur

Documentaireserie over het alledaagse leven in het vissersdorpje Katwijk. Judith zoekt online naar een nieuwe vriend. Garnalenvisser Cees onderwerpt zich aan het strenge huishoudelijke regime van zus Katrien en duivenmelker Zegert maakt zich zorgen om zijn vrouw.

Hoe bevalt Nederland

NPO 1, 20.35 uur

Vervolg op de gelijknamige serie die Ria Bremer in 1983 maakte. Net als destijds zijn er duizenden vrouwen ondervraagd over hun zwangerschap en bevalling. Dit keer praat Bremer met Lara, die een kinderwens heeft maar door operaties haar baarmoeder en eierstokken is verloren.

Shop well for less

BBC 1, 21.00 uur

Programma waarin gezinnen worden geholpen hun uitgavepatroon te veranderen. Georgette en Tommy trouwden twee jaar geleden en verenigden zo twee families. Ze kochten een groter huis en werkten zich in de schulden. Lukt het hun weer uit de rode cijfers te komen?

Zembla

NPO 2, 21.20 uur

In Nederland zijn 150 kunstgrasvelden verwijderd vanwege het schadelijke rubber dat erin zit, maar wat gebeurt er vervolgens met het afval? Afvalbedrijven beloven het netjes te recyclen, gemeenten betalen daar fors voor, maar gebeurt het ook?

De val: 10 jaar na de crisis

Canvas, 21.20 uur

Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck maakt tien jaar na de kredietcrisis de balans op. Aan de glansrijke expansie van de banken kwam een einde toen in de VS de huizenbubbel uiteenspatte. Michaël reist onder meer naar de VS op zoek naar de wortels van de crisis.

Midsomer Murders

NPO 1, 21.30 uur

Een vlinderverzamelaar eindigt op dezelfde manier als de insecten die hij verzamelt: tegen een wand geprikt. Barnaby en Winter zoeken naar de moordenaar in een club voor mensen met een hoog IQ, waarvan ook het slachtoffer lid was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden