FILM- EN TV-TIPSMaandag 12 november

Film- en tv-tips voor maandag 12 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Kevin Toma
Peter Simonischek in Toni Erdmann Beeld
Peter Simonischek in Toni Erdmann

Toni Erdmann (Maren Ade, 2016)

Arte, 20.15-22.50 uur

Een Duitse, bijna drie uur durende, zich gemoedelijk ontwikkelende komedie over de gefrustreerde relatie tussen een bemoeizuchtige ­vader en een werkverslaafde dochter. Klinkt niet als het ideale recept voor een filmhuishit – en toch werd het overrompelende Toni Erdmann dat wel. Ook al is de film, als je er naderhand op terugkijkt, toch eerder pijnlijk dan grappig.

Misschien ligt daar wel de grote kracht van regisseur en schrijver Maren Ades derde film: de bedrieglijke vanzelfsprekendheid waarmee kluchterige toestanden overgaan in herkenbare situaties. Peter Simonischek is in elk geval heerlijk om naar te kijken. Hij speelt zestiger Winfried, die denkt zijn dochter Iris blij te maken door haar tijdens haar consultancywerk in Roemenië een verrassingsbezoek te brengen. Ook tegenspeler Sandra Hüller verdient niets dan lof voor haar vertolking: fenomenaal hoe ze Iris even ijzig als kwetsbaar neerzet, tot en met die wonderlijk ontroerende vertolking van Whitney Houstons The Greatest Love of All. Enkele goed gemikte absurditeiten houden het familiedrama in balans. Zoals wanneer Winfried op een perfect gekozen moment een Bulgaars folklorekostuum tevoorschijn haalt.

Jack Nicholson zou de hoofdrol spelen in de nog altijd geplande Hollywood-remake, maar in augustus werd bekend dat hij niet langer van de partij is. Dat geldt ook voor de oorspronkelijk aan de remake gekoppelde scenaristen Lena Dunham en Jenni Konner. Het script zal nu worden geschreven én geregisseerd door Lisa Cholodenko, die sinds het fijne gezinsdrama The Kids Are Alright (2010) geen nieuwe film afleverde. Een vervanger voor Jack Nicholson lijkt nog niet te zijn gevonden; de dochter wordt nog steeds gespeeld door Kristen Wiig. Kortom, een hoop gedoe, en het is maar de vraag of het ooit van die remake gaat komen – laat staan dat hij net zo gaaf wordt als deze Duitse instantklassieker.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Net 5, 20.30-23.25 uur

(David Yates, 2010) De tovenaarswereld is een duister oord geworden, sinds aartsgriezel Voldemort en de zijnen de macht overnamen. Harry, Hermelien en Ron bewegen zich vooral door verlaten vlakten, mistroostige sneeuwlandschappen en wagneriaanse wouden. Zwijgzame close-ups te over en de beroemde titelmelodie klinkt nooit voluit, wat genoeg zegt over de neerslachtige stemming die over deze een-na-laatste Potter-film hangt. Er valt met pubers als helden dan ook genoeg te piekeren en af te tasten. Terwijl de queeste om het vernietigen van de ‘Gruzielementen’ draait - de objecten waarmee Voldemort zichzelf onsterfelijk heeft gemaakt - besteedt het drietal minstens zo veel tijd aan het onderzoeken van hun onderlinge relaties. En dan vindt de regisseur zelfs ruimte om Harry en Hermelien een onhandig dansje met elkaar te laten doen op Nick Cave. Zulke scènes, de sterke sfeer en de prachtige animatie in schaduwspelstijl maken dit wat zwalkende voorspel op de laatste film alleszins genietbaar.

Flodder

RTL 8, 20.30-22.45 uur

(Dick Maas, 1986) De Hollandse white trash gingen sinds Dick Maas’ succes door het leven als families Flodder. Een mooie prestatie van de nurkse regisseur, die Flodder in een interview in de Volkskrant de film noemde waarop hij het meest trots is. De avonturen van het vaderloze gezin, onder leiding van Nelly Frijda, schopten het in 2007 tot de Canon van de Nederlandse Film. Wat voor de regisseur geen verrassing was. ‘Ze hadden ál mijn films moeten kiezen.’

Het Sinterklaasjournaal

NPO 3, 18.00 uur

Sinterklaas en zijn pieten komen zaterdag aan in Zaanstad, maar zijn al begonnen met hun reis vanuit Spanje. Het Sinterklaasjournaal volgt ze op de voet en Dieuwertje Blok neemt dagelijks de laatste nieuwtjes door.

Typisch Zevenkamp

NPO 2, 19.20 uur

Documentaireserie over de Rotterdamse wijk Zevenkamp. De Taka Tuka Tuin is de deelmoestuin van de wijk. Frenk wil daar een restaurant bouwen, waar gekookt wordt met de producten van de moestuin.

Kinderziekenhuis 24/7

Canvas, 20.40 uur

Zes weken lang werd er dag en nacht gefilmd in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis in Gent. 26 kinderen en hun ouders kregen een camera waarmee ze hun verhaal konden filmen. Vandaag de 6-jariga Malina, die in de binnenspeeltuin een pot hete thee over zich heen heeft gekregen.

2Doc: Schone schijn

NPO 2, 20.55 uur

1,5 miljoen Nederlanders zijn zelfstandig ondernemer, zo’n 350.000 daarvan zouden hun ‘vrije bestaan’ zo inruilen voor meer vastigheid. Zij zijn vooral bezig met overleven. In deze documentaire wordt Serge gevolgd, die voor dik een miljoen in de schulden zit.

Schuldig of niet?

NPO 3, 21.25 uur

Tim Hofman bekijkt met jongeren nagespeelde beelden van op waarheid geïnspireerde situaties en gaat in discussie: wie is er schuldig? Wat als een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd het mikpunt wordt en hij in emotionele toestand een beslissing maakt met fatale afloop?

Anita wordt opgenomen

NPO 1, 22.10 uur

Anita Witzier verblijft dit seizoen een aantal maanden in de Penitentiaire Inrichting Nieuwersluis. Ingrid (48) is net veroordeeld voor tien jaar voor de moord op haar schoonmoeder en zal haar familie voor lange tijd moeten missen. Dat besef valt haar zwaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden