Film- en tv-tips21 januari 2019

Film- en tv-tips maandag 21 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Tom Cruise in The Firm van Sidney Pollack.

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 21 januari

Ouderenzorg: de taboes op tafel 

NPO 2, 20.25 uur

Jort Kelder leidt een avond over de stand van de ouderenzorg. Thema’s als mantelzorg, de rol van de politiek en de vergrijzing worden besproken door het publiek, experts en beleidsmakers, onder wie Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid.

The Firm 

RTL 8, 20.30-23.40 uur.

(Sydney Pollack, 1993) De man die ooit zei geen behoefte te voelen film naar een hoger plan te tillen, liet bij zijn overlijden in 2008 (op 73-jarige leeftijd) een oeuvre na om je vingers bij af te likken. Films als This Property is Condemned (1966), They Shoot Horses, Don’t They (1969) en Bobby Deerfield (1977) mogen dan in de ogen van maker Sydney Pollack geen beslissende bijdrage geleverd hebben aan de filmgeschiedenis, meeslepende klassiekers zijn het wel.

‘Mr. mainstream, noemde hij zichzelf graag, maar daarmee deed hij zijn talent als filmer wat te kort.’ (Uit de necrologie van Sydney Pollack in de Volkskrant.)

Het vanavond uitgezonden The Firm is ook al zo’n ijzersterke genrefilm. Voor zijn verfilming van de gelijknamige roman van John Grisham verzamelde hij – ook een kenmerk van Pollack – een sterrencast. De film duurt ruim tweeënhalf uur, maar dankzij de acteurs vliegt die tijd voorbij. Tom Cruise is in zijn element als de net aan Harvard afgestuurde veelbelovende jurist Mitch, die een aanlokkelijk aanbod krijgt van het advocatenkantoor uit de titel. Al snel blijkt er iets niet helemaal in orde te zijn met de cliëntèle van de firma, en met de firma zelf ook niet. Mitch dreigt te worden meegesleurd in een wereld waarin rechtvaardigheid een uitermate rekbaar begrip is, heerlijk vilein belichaamd door Gene Hackman als rotadvocaat.

The Lord of the Rings: The Return of the King

Net 5, 20.30-00.35 uur.

(Peter Jackson, 2003) Overtuigend slotoffensief van The Lord of the Rings-trilogie, waarmee regisseur Peter Jackson c.s. miljarden binnenhaalde. In het derde deel, dat het Oscarrecord van Titanic en Ben-Hur (elf stuks) evenaarde, breekt de oorlog tussen de zwarte vorst Sauron en de witte coalitie van tovenaar Gandalf in alle hevigheid los. Op verhaalniveau is deel drie als losstaande film nauwelijks te behappen, al staat de film natuurlijk wel weer in het teken van de strijd tussen goed en kwaad. En het is een spektakel. De massale slagveldscènes die in The Two Towers (deel 2) indruk maakten, blijken slechts een voorproefje van wat Jackson in The Return of the King in petto heeft.

Experimensen

NPO 3, 21.20 uur

Cabaretier Stefano Keizers maakt zijn tv-debuut met deze komische panelshow over wetenschap. Keizers legt wetenschappelijke nieuwtjes en onderzoeken voor aan zijn panelleden, onder wie Maxim Hartman, Katja Schuurman en Britt Dekker.

Facebook en ik

Canvas, 21.20 uur

Drieluik over de invloed van het sociale netwerk Facebook op privacy. De Vlaamse documentairemaker Tim Verheyden onderzoekt wat Facebook al van hem weet en met wie dat wordt gedeeld. Ook probeert hij bij het bedrijf zelf aan te kloppen.

Icons

BBC 2, 22.00 uur

Deze Britse zoektocht naar de belangrijkste persoon van de 20ste eeuw gaat vanavond over activisten. Aan bod komen o.a. Emmeline Pankhurst, strijder voor het vrouwenkiesrecht, en de doof-blinde Amerikaanse schrijver Helen Keller.

Pauline à la plage

Arte, 22.05-23.40 uur.

(Eric Rohmer, 1983) De nouvelle-vaguefilmer Eric Rohmer (1920-2010), de traditioneelste regisseur van het collectief dat in de jaren zestig de Franse en internationale filmwereld bestormde, mocht zijn films graag categoriseren tot reeksen. Contes moraux (morele verhalen) noemde hij zijn eerste, zesdelige serie waarmee hij eind jaren zestig zijn naam vestigde. Het met twee Oscarnominaties gewaardeerde Ma nuit chez Maud (1969) was daarbij zijn grote doorbraak. Begin jaren tachtig begon hij een nieuwe reeks, Comédies et proverbes, waarvan het vanavond uit te zenden Pauline à la plage de derde aflevering is. De film is vintage Rohmer: zomers, broeierig, rijk aan dialoog. Het verhaaltje draait om de onlangs gescheiden Marion (Arielle Dombasle) die met haar 15-jarige nichtje Pauline (Amanda Langlet) een vakantie doorbrengt aan de Franse kust. Daar treft ze een voormalige minnaar, Pierre, die met een wat oudere, hooghartige vriend strijdt om haar aandacht. Pauline, ondertussen, ontdekt haar eigen seksualiteit. Langdurige, zorgvuldig uitgedachte en tegelijk spontaan gespeelde gesprekken volgen, over brandende liefde tegenover slaafse trouw bijvoorbeeld, gelardeerd met curieuze machtsspelletjes, jaloezie, afgunst en seks.

Jani gaat…

NPO 3, 22.10 uur

Reportageserie waarin de Vlaamse stylist Jani Kazaltzis zich buiten zijn comfort zone begeeft. In aflevering één gaat hij mee op een trainingskamp bij de paracommando’s. Wordt buitenbeentje Jani geaccepteerd in het Belgische leger?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden