Filet americain: 'Te veel bacteriën en soms zelfs van varkensvlees'
Een broodje met filet americain eten blijkt niet zonder gevaar. Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde onderzocht het populaire vleesproduct en ontdekte dat in 30 procent van de broodjes veel meer bacteriën zitten dan is toegestaan.
Verder bleek dat 20 procent van het product niet alleen uit rundvlees bestaat, maar ook (ten dele) uit varkensvlees. En varkensvlees is niet toegestaan als ingrediënt van filet americain, omdat het een groter risico vormt voor de gezondheid als het rauw wordt gegeten.
De Keuringsdienst van Waarde zendt de Filet Americain Test morgenavond vanaf 20.30 uur uit bij het begin van een nieuw seizoen van het consumentenprogramma, dat dit jaar voor het eerst door de KRO wordt uitgezonden. Voorheen was dat altijd de NTR.
De makers testten twintig broodjes bij onderzoeksinstituut TNO. De broodjes filet americain kwamen uit broodjeszaken, cafetaria's, slagerijen en pompstations uit verschillende delen van het land. Uit de test bleek dat zes van de twintig broodjes filet americain (30%) een hoeveelheid bacteriën bevatten, die hoger ligt dan de toegestane norm van 1 miljoen bacteriën per gram.
Daarnaast kwam naar voren dat vier van de twintig broodjes filet americain niet alleen uit rundvlees bestond, maar ook uit varkensvlees. Alleen rauw paarden- en rundvlees mogen als ingrediënten worden gebruikt.