RecensieBeethoven en de bevrijding van strijkers

Fijnzinnige Beethoven op openingsavond Februari Festival ★★★★☆

Ook het Februari Festival draait om Beethoven, met als grootste verrassing het Chinees-Noorse Simply Quartet. 

Twee leden van het Simply Quartet op het Februari FestivalBeeld Tessa Veldhorst

De openingsavond van het Haagse Februari Festival is vervuld van een kamermuzikale gulheid en geestdrift. Bij de derde editie, die woensdagavond van start is gegaan in de Nieuwe Kerk, spreekt het vanzelf dat de centrale plaats is weggelegd voor Ludwig van Beethoven (1770-1827), wiens 250ste geboortedag dit jaar overal uitgebreid wordt gevierd.

Het Duitse Ensemble 4.1 – vier blazers met allen een eigen carrière als solist in een orkest, plus pianist Thomas Hoppe – speelt het Kwintet voor piano en blazers op.16. Hoewel vooral de piano in de akoestiek van de Nieuwe Kerk geduld vraagt van het oor (evenals de kundige presentatie van Huib Ramaer), is het samenspel van deze musici ongekend fijnzinnig. De spierwitte sneakers onder hun zwarte pakken tekenen hun ontspannen speelsheid, die vooral tot uiting komt in de geraffineerde dynamiek in het Rondo.

Coraline Groen, die vorige week het Nederlands Vioolconcours won, speelt de Sonate op.12/2. Niet de meest spraakmakende der sonates, maar van een verfrissende nuchterheid. Pianist Rik Kuppen is mooi en genereus in zijn bescheidenheid, maar dat laatste wilde Beethoven nou juist vermijden.

Met hun grandioze dialoog in het tweede deel van de Sonate op.102/2 – waarin cellist en pianist elkaar dwarszitten en onderbreken – zorgen Quirine Viersen en Enrico Pace voor een glimlach.

Cellist Quirine Viersen op het Februari Festival.Beeld Tessa Veldhorst

De grootste verrassing is het Chinees-Noorse Simply Quartet. Met de eerste akkoorden van het Strijkkwartet nr.8 op.59/2 hebben ze de zaal te pakken en laten die niet meer los. Ze zijn nog jong, maar hun spel is rijp. Alleen al de verspringende accenten in het dansante derde deel: loepzuiver en genuanceerd.

Beethoven en de bevrijding van strijkers

Klassiek

★★★★☆

Muziek van Ludwig van Beethoven door Quirine Viersen, Enrico Pace, Simply Quartet e.a.

12/2, Nieuwe Kerk, Den Haag

Openingsavond van het Februari Festival, nog t/m 16/2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden