Fijne selectie hoogtepunten uit het werk van Tonke Dragt is een waardevolle aanwinst

Uit deze fijne selectie van hoogtepunten uit haar werk en niet eerder gepubliceerde verhalen, aangevuld met anekdotes over de totstandkoming ervan, komt een nog immer strijdlustige Tonke Dragt tevoorschijn.

Het kan bijna niet anders of Als de sterren zingen is het laatste boek van Tonke Dragt (1930). En wat voor een boek. Nauwelijks te geloven: 87 jaar en dan nog 432 pagina's uitbrengen met een fijne selectie van deels ongepubliceerde en deels onverkrijgbaar geworden verhalen, aangevuld met enkele hoogtepunten uit bekendere titels.

Fictie ***** Tonke Dragt; Als de sterren zingen; Leopold; 432 pagina's; euro 29,99. Voor alle leeftijden

Wat een werk moet het geweest zijn om dit te verzamelen, te ordenen en nog eens kritisch te herlezen. Bovendien heeft de schrijfster bijna elk verhaal van een korte, persoonlijke toelichting voorzien. Vooral deze anekdotes over de ontstaansgeschiedenis van haar oeuvre maken van deze liefdevol verzorgde uitgave een waardevolle aanwinst.

Er zijn mensen die Tonke Dragt verwijten dat ze geen humor heeft. Het is waar dat haar boeken over het algemeen zeer serieus zijn. Maar geen humor? Dat kan alleen iemand zeggen die niet al haar werk kent. Vooral sommige van haar minder bekende sprookjes hebben een gepeperde, geestige ondertoon.

Zoals het wreed-humoristische verhaal over prinses Petunia, die steeds onmogelijker eisen stelt aan de tovenaar die met haar wil trouwen. Uiteindelijk besluit de magiër dat hij wel wat beters te doen heeft en sluit hij haar op in een woud van reusachtige petunia's. Of het kafkaëske Een visum voor Bureaucratië, waarin een man die bijna alle visa ter wereld heeft, ook nog dat ene in zijn paspoort wil. Maar bestaat Bureaucratië wel?

In anekdotes tussendoor vertelt ze over haar gedwongen vertrek uit haar geboorteland Indonesië en de kille aankomst in een winters Nederland. Tonke en haar twee jongere zussen maken hier hun eerste seizoenen mee. Juist daarom is hun eerste piepkleine tuintje zo belangrijk en spelen planten, van bloemen tot wouden, zo'n belangrijke bijrol in de meeste van haar verhalen.

Ook probeert ze een eind te maken aan een oud misverstand over haar debuut. In 1956 verschenen er ongeveer tegelijkertijd drie verhalen in drie verschillende bladen. Dat in het toen gezaghebbende kinderblad KrisKras wordt in bijna elk krantenartikel haar eerste genoemd. Maar daar kwamen niet haar eigen tekeningen bij en was haar naam gespeld als Dregt. Daarom begint dit boek lekker met een ander debuut.

Of het waar is, of belangrijk, doet nauwelijks ter zake: dít is de nog altijd strijdlustige schrijfster van De brief voor de koning, Geheimen van het Wilde Woud en De Zevensprong ten voeten uit. Ze kan het niet laten om te mystificeren. Dragt heeft zich altijd verzet tegen een biografie; ze kan haar leven maar op één manier vertellen en dat is deze: via haar werk.

Maar bovenal spreekt uit de manier waarop ze haar mooiste verhalen bijeenbrengt, haar enorme liefde voor het vertellen. De verhalen zijn haar vrienden en familie geworden. Meermalen spreekt ze over ideeën die ze niet 'onder dak' kon krijgen, zoals het licht melancholische Als de sterren zingen, waar de bundel mee eindigt, maar bedacht door een jonge Dragt toen ze 17 was. Zeventig jaar geleden onder een verpletterende sterrenhemel nabij de evenaar.

Ook die verhalen hebben nu een plek. Het is af. Hoewel je dat bij Tonke Dragt nooit helemaal zeker weet.

De vijf beste boeken van Tonke Dragt

Verhalen van de tweelingbroers (1961)

Jiacomo en Laurenzo. De een wordt edelsmid, de ander meesterdief. Hun om en om vertelde belevenissen raken steeds meer in elkaar verstrengeld.

De brief voor de koning (1962)

De ultieme Nederlandse kinderklassieker, over schildknaap Tiuri, die de nacht voor zijn ridderslag een oude man te hulp schiet met een hoogst belangrijke opdracht. Het boek werd nog onlangs een succes in Engeland.

De Zevensprong (1966)

De spannende verhalen die meester Frans van der Steg aan zijn klas vertelt, lijken werkelijkheid te worden als hij bijles gaat geven aan een jongen die beweert dat hij tegen zijn wil wordt vastgehouden in een oud huis met een verborgen schat.

Torenhoog en mijlen breed (1969)

Toekomstverhaal. De aarde heeft geen wouden meer, maar Venus nog wel. Planeetonderzoeker Edu Jansen doet er een gruwelijke ontdekking.

De torens van februari (1973)

Dagboek van een jongen die op een schrikkeldag een magisch woord uitspreekt en in een parallelle wereld terechtkomt. Hij is nooit meer teruggezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden