Fighting for Success!

Vanderlyde maakt van biografie zelfhulpboek

Arnold Vanderlyde?

Drie keer winnaar van de bronzen medaille bij de Spelen van 1984 tot en met 1992 in het zwaargewicht boksen. Vanderlyde werd ook nog een paar keer Europees kampioen. Hij mag zichzelf rekenen tot een van de beste boksers die Nederland heeft voortgebracht.

Fighting for Success?

Zo heet het trainingsprogramma waarmee Vanderlyde na zijn loopbaan aan de weg timmert. Hij treedt daarin op als mental coach om mensen zelfbewuster en fitter te maken, en om organisaties doelgerichter te laten werken. Onder dezelfde titel heeft hij nu dus een boek gepubliceerd. Zijn theorieën werkt hij uit aan de hand van zijn levensverhaal.

Kleine Arnoldje?

Daarmee begint het allemaal, boek én levensverhaal. Als kleine Arnoldje was Vanderlyde driftig en tamelijk onhandelbaar. Dat heeft dus deze gids naar een beter leven opgeleverd.

Niet om meteen vervelend te doen, maar taalkundig gaat het hier al mis. Kleine Arnold was beter geweest, want zo is het dubbelop. Kleine Arnoldje is spreektaal.

Vertel eens over Klein Arnoldje?

Zoon van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader. Moeder raakt zwanger en vader staakt opleiding om de kost te verdienen. Het gezin verhuist van Amsterdam naar Sittard. Ongeschoolden kunnen namelijk terecht in de mijnen. Zoals zoon Vanderlyde vaststelt: de eerste mijnwerker die zwart de mijn in ging.

Leuk!

Zeker. Arnold Vanderlyde geeft blijk van een relativerend gevoel voor humor.

Maar voor de rest?

Een moeizaam boek. Dat leven is machtig interessant. Hoe kan zo'n pestventje uitgroeien tot een sierlijke en zelfbeheerste bokser? Vanderlyde schrijft dat hij een knock-out vaak achterwege liet omdat het niet nodig was en de tegenstander sympathiek. Dat contrast en die omslag wordt niet genoeg uitgediept.

Het is allemaal materiaal geworden voor een hulpboek. Als je kwaad wilt, kun je zelfs beweren dat het reclame voor zijn eigen bedrijfje is, maar daarvoor lijkt Arnold Vanderlyde te veel een mens van goede wil. Het is vermoedelijk allemaal welgemeend.

Maar?

Het tweede deel is therapeutische praat, waarin van fighting bijvoorbeeld een afkorting wordt gemaakt van allerlei positieve eigenschappen. Zo blijkt de eerste g voor groeistrategie te staan.

Arnold Vanderlyde schrijft over zichzelf dat hij geen zwever is, maar ik vrees dat menigeen daar anders over denkt na lezing. Een aardse boksfan die graag meer wil weten over deze succesvolle sportman zal zich danig bekocht voelen met verhaaltjes over bewust ademhalen. Voor een slordig verwoord boek met een slappe kaft is 25 euro ook veel geld.

Slordig?

Nou ja, het probleem is vooral dat Vanderlyde zo theoretisch is gaan denken dat de gewone taal hem ontglipt is. Lees bijvoorbeeld over zijn ambitie om onder de honderd kilo te blijven. Dan gaat het over 'het managen van je gewicht'. Verderop staat zelfs: 'Ik heb een positieve associatie met de weegschaal.'

Hallo zeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.