Festivals moeten gat North Sea opvullen

In Den Haag zullen vanaf 2006 twee nieuwe muziekfestivals worden gehouden. Dit heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. Een jazzfestival en een festival voor elektronische muziek moeten het gat opvullen dat het North Sea Jazz Festival achterlaat na de verhuizing naar Rotterdam....

Bij het driedaagse Hague International Music Festival zal de nadruk komen te liggen op jazz en wereldmuziek. Het tweedaagse TodaysArt wordt een uitbreiding van de Haagse Cultuurnacht en zal zich richten op elektronische muziek en visuele kunsten.

Beide festivals krijgen van de gemeente een subsidie van 200 duizend euro per jaar. Hiermee wil Den Haag zijn reputatie als muziekstad hooghouden. ‘Toen in 2004 duidelijk werd dat het North Sea Jazz zou verhuizen naar Rotterdam, zijn we direct naar een alternatief op zoek gegaan’, zegt Else van Dijk-Staats, wethouder van cultuur en financiën.

Omdat veel Hagenaars al snel met ideeën kwamen aanzetten, heeft de gemeente besloten officieel de inwoners te vragen hun voorstellen op te sturen. De oproep leverde vervolgens 59inzendingen op, waaruit de twee muziekfestivals werden geselecteerd.

Theo van der Hoek, directeur van het North Sea Jazz Festival, besloot in 2004 dat het evenement niet langer in den Haag zou worden gehouden.Toen bekend werd dat het congrescentrum, de belangrijkste behuizing van het festival, gedeeltelijk tegen de vlakte zal gaan, besloot Van der Hoek dat North Sea Jazz vanaf 2006 in het Rotterdamse Ahoy’ zal worden gehouden.

De initiatiefnemers van het nieuwe jazzfestival zijn niet bang voor de concurrentie die het internationaal befaamde North Sea Jazz voor hen zal betekenen. ‘Ons sterkste punt is onze kleinschaligheid en het feit dat dit een echt Haags festival is en zal blijven’, zegt Michael Varekamp, een van de organisatoren.

‘Ook moet de nadruk komen te liggen op eigen producties en willen we bruggen slaan met andere kunstdisciplines, zoals film en dans.’ Het principe van crossover noemen ook de initiatiefnemers van TodaysArt als een belangrijk element. ‘Onder TodaysArt vallen onderdelen als TodaysFashion, TodaysCinema en TodaysTheatre’, zegt Olof van Winden, een van de bedenkers.

Het festival, dat zich richt op een jong publiek, zal op meer dan veertig locaties in de stad worden georganiseerd. ‘De stad is ons podium. Veel van de evenementen die we gaan opzetten, zullen zich in de openbare ruimte afspelen en zijn dus ook gratis te bezoeken’, aldus Van Winden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden