Festivalkunst zonder luide muziek en bier
Normaal gesproken torent Michael Moore, een 15 meter hoge opblaaspinguïn van kunstenaar Florentijn Hofman, boven iedereen uit. Leeggelopen in het Kunstenlab in Deventer ligt de groen-roze Moore er ietwat treurig bij, als een lek geprikte luchtballon. Maar dat is ook de bedoeling van Zomerstalling, waar festivalkunst van tien makers wordt getoond buiten de oorspronkelijke context, zónder mensen, snackkraam, vertrapt gras, bier en luide muziek eromheen.
Zomerstalling bevraagt de 'verfestivallisering' van kunst. Want met meer dan achthonderd grote Nederlandse festivals deze zomer, zijn evenementen een belangrijke manier geworden om kunst naar het publiek te brengen. 'Sommige kunst op festivals heeft een suikerspineffect: het smaakt even lekker, maar je houdt er niks aan over', zegt Mieke Conijn, directeur van Kunstenlab. 'Met Zomerstalling stellen wij de vraag of er nog voldoende ruimte is voor de inhoud van kunst in de context van festivals.'
De megapinguïn van Hofman is vernoemd naar documentairemaker Michael Moore, die de realiteit van de zorg en het wapenbeleid in de VS ter discussie stelde. De pinguïn, net als Moore met dikke buik en pet, schuurt ook met de werkelijkheid, opgeblazen in het straatbeeld. Het is niet duidelijk of festivalbezoekers die laag altijd ontdekken wanneer zij langs struinen met een biertje in de hand.
Tegelijkertijd is het de vraag of de kunst van Zomerstalling zonder festival wel wordt begrepen. In de houten ufo van Arjen Boerstra is daarom een vluchtsimulatie te zien. Normaal zweeft het eivormige luchtschip aan een rode ballon boven het landschap, nu zien bezoekers datzelfde op film door een gat in de vloer.
Effect
Een werk van Rob Sweere heeft in de zaal een totaal ander effect dan buiten. Het bestaat uit een witte u-vorm, geplaatst op een soort klimrek. Via een trappetje kan de bezoeker het holle bouwsel in. Afgesloten van de buitenwereld, kijk je naar boven, het zwerk in.
Op een festival ontvlucht je zo de mensenmassa en ben je even alleen met de hemel. Nu zie je het wat troosteloze systeemplafond van het Kunstenlab. 'Dat levert wrijving op', zegt directeur Conijn. 'Sommige werken blijven overeind, maar vertellen hier een ander verhaal. En een deel van het werk staat er binnen verweesd bij. Wij nodigen mensen uit om dat te ervaren.'
Zomerstalling, KunstenLab Deventer, t/m 6/9.
undefined