Festivalganger wordt onvoldoende beschermd tegen blikseminslag

Om het publiek bij grootschalige openluchtfestivals beter te beschermen tegen blikseminslag zouden er extra maatregelen moeten worden genomen. Dat zegt Guus Pemen, universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens hem bieden de bliksemafleiders die op geluidstorens en podia zijn aangebracht onvoldoende veiligheid voor een mensenmassa.

Cor Speksnijder
Pinkpopbezoekers zoeken bescherming tegen het noodweer tijdens Pinkpop in 2014. Beeld anp
Pinkpopbezoekers zoeken bescherming tegen het noodweer tijdens Pinkpop in 2014.Beeld anp

De bezorgdheid van Pemen werd twee jaar geleden gewekt toen Pinkpop werd bedreigd door noodweer. 'Tienduizenden mensen stonden op een open terrein. Het was meer geluk dan wijsheid dat daar niets ernstigs is gebeurd', aldus de bliksemexpert. Hij erkent overigens dat de kans dat iemand getroffen wordt door de bliksem uiterst klein is. In Nederland vinden jaarlijks tussen de 1 en 5 personen de dood als gevolg van de bliksem.

Om festivalbezoekers beter te beschermen zouden er geaarde metalen palen op een festivalterrein kunnen worden geplaatst, zegt Pemen. 'Hoe meer palen, des te kleiner de kans dat iemand wordt geraakt.' Een andere mogelijkheid is het spannen van een netwerk van metalen draden boven het publiek.

Festivaldirecteuren Jan Smeets van Pinkpop en Eric van Eerdenburg van Lowlands laten in een reactie weten extra maatregelen niet nodig te vinden. 'De bescherming tegen blikseminslag is uitbesteed aan een deskundig bedrijf, dat alle tenten en masten voorziet van geaarde bliksemafleiders. Dat voldoet. In al die jaren is bij ons nog nooit is gebeurd met onweer', zegt Smeets. Ook Van Eerdenburg wijst erop dat de bliksemafleiders op alle tenten en lichtmasten bij Lowlands het publiek voldoende beschermen. 'Wetenschappers weten niet altijd welke voorzieningen er al zijn.'

Zo ben je het best beschermd tegen onweer op festivals

Lees hier een interview met de Eindhovense expert Guus Pemen, die technieken ontwikkelt om publiek beter te beschermen bij onweer.

Een medewerkster van het bedrijf dat de bliksemafleiders aanlegt voor Pinkpop zegt geen toegevoegde waarde te zien in het plaatsen van metalen palen of een netwerk van kabels. 'Als je het risico helemaal tot nul wil reduceren dan ga je kosten maken die niet kunnen worden opgebracht door een popfestival.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden