ReportageBeeldende kunst

Festival STRP in Eindhoven werpt een optimistische blik in de toekomst: welke kant gaat het op met de mensheid?

Drie installaties springen eruit: schelpen voor heremietkreeften in de vorm van steden en een muur van lasers.

Robert van Gijssel
Heremietkreeft in schelp van kunstenaar Aki Inomata. Beeld Robert van Gijssel
Heremietkreeft in schelp van kunstenaar Aki Inomata.Beeld Robert van Gijssel

Welke kant gaat het op met de mensheid, en wat gaan we nog beleven op het gebied van voortschrijdende techniek? Het Eindhovense festival STRP probeert al jaren een optimistische blik in de toekomst te werpen met verbluffende installaties, en een combinatie van beeldende kunst, muziek en techniek.

In de grote expositiehal van het Eindhovense Klokgebouw springen drie installaties eruit. Ze zijn nog tot zondag te bezoeken.

De heremietkreeft

Rare beesten, die heremietkreeften. De zeedieren plegen woonruimte te zoeken in hun nabije omgeving en kruipen dus meestal in een door een ander dier gevormde schelp, of andersoortig organisch beschuttingsmateriaal. De Japanse kunstenares Aki Inomata stelt een aantal heremietkreeften voor een moeilijke keuze. Zij heeft door 3D-printers gefabriceerde ‘schelpen’ met skylines van grote wereldsteden op hun dak in de aquariums van schelploze kreeften gelegd. Zo verleidt ze de beesten die doorzichtige schelpen te kiezen als nieuwe behuizing. En dus de voorkeur te geven aan door mensen vervaardigd materiaal boven dat wat de natuur te bieden heeft.

Het is prachtig om een grote kreeft te zien worstelen met zijn ‘schelp’, en even later trots door de waterbak te zien paraderen in zijn nieuwe woning. Toch een beetje alsof je Godzilla voorbij ziet wandelen met heel Tokyo op zijn rug.

De lasermuur

Between Mind and Matter, door Salvador Breed en Nick Verstand Beeld Robert van Gijssel
Between Mind and Matter, door Salvador Breed en Nick VerstandBeeld Robert van Gijssel

De enorme installatie Between Mind and Matter van de zelfverklaarde audiofreaks Salvador Breed en Nick Verstand speelt met het menselijke bevattingsvermogen. In een ruime, aardedonkere zaal van het Klokgebouw stralen acht lasers vanuit het plafond een blauwe muur van licht naar beneden. Een zeer beweeglijke muur, blijkt als je er zelf doorheen loopt. Analoog klinkende bliepgeluiden zetten de lasers in beweging en vormen prachtige lijnen op de vloer, die soms doen denken aan het beeld van een hartmonitor in het ziekenhuis.

De lasermuur blijkt in het Klokgebouw een magneet voor kinderen, die het fijn vinden om door die gloeiende muur te breken zonder iets te voelen. De muur verstoort de oriëntatie: als je als bezoeker naast het licht gaat staan, verwacht je dat je tegen de denkbeeldige wand kunt leunen. Betoverend mooi en ook een beetje verwarrend.

De zwaartekrachtslurf

The Sense of Gravity, door Teun Vonk Beeld Robert van Gijssel
The Sense of Gravity, door Teun VonkBeeld Robert van Gijssel

Wij merken het niet dagelijks, maar ons lichaam past zich constant – en zonder ons daar verder mee te vervelen – aan aan de zwaartekracht. Boeiend, vindt beeldend kunstenaar Teun Vonk. Hij bouwde een enorme, slurf-achtige installatie genaamd The Sense of Gravity, om de mens maar eens met de neus op de feiten te drukken.

De nieuwsgierige bezoeker (bij de aanblik van de slurf wordt iedereen nieuwsgierig) kan zich melden voor een sessie in het afgesloten tentzeil. Hij of zij mag gaan liggen, met een plastic zakje over de schoenen. Daarna wordt de slurf een soort beademingsapparaat, of een kunstlong. Via een paar luchtpijpen lijkt het geval deels vacuüm te worden getrokken en de dappere deelnemer aan het experiment wordt in slow motion naar de hemel geschoten.

In de zwaartekrachtslurf ervaren we het lijfelijke bestaan net even anders. En we vragen ons af of fysieke aanwezigheid in dit mediatijdperk eigenlijk niet hopeloos ouderwets en volstrekt overbodig is geworden.

STRP, the Festival, Klokgebouw Eindhoven, t/m 7/4. Naast de expositie zijn er workshops en multimediale voorstellingen. Zaterdagnacht kan er tot 04.00 uur worden gedanst bij Here’s To The Future, een muzikaal eerbetoon aan de toekomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden