Feministische uitgeverij Chaos brengt eerste boek uit op Vrouwendag

Donderdag, op Internationale Vrouwendag, zal de eerste publicatie van de nieuwe, intersectioneel feministische uitgeverij Chaos het licht zien: Een kamer voor jezelf, een nieuwe Nederlandse vertaling van Monique ter Berg van Virginia Woolfs klassiek geworden essay A Room Of One's Own (1929), met een inleiding in brieven van Simon(e) van Saarloos en Gloria Wekker.

Jet Steinz
De eerste publicatie van de nieuwe, intersectioneel feministische uitgeverij Chaos: Een kamer voor jezelf. Beeld
De eerste publicatie van de nieuwe, intersectioneel feministische uitgeverij Chaos: Een kamer voor jezelf.Beeld

Intersectioneel feministisch? Dat houdt volgens Sayonara Stutgard, een van de drie oprichters van Chaos, in dat de uitgeverij ruimte wil bieden aan de schrijvende vrouw in Nederland, en dan zo inclusief mogelijk: dus niet alleen de witte, heteroseksuele vrouw, maar ook de gekleurde, queer, homo- en biseksuele vrouw.

En vooruit, ook cisgender (mensen van wie de seksuele identiteit overeenkomt met het geslacht waarmee zij geboren zijn, red.) hetero, witte mannen zijn welkom in het fonds, want discrimineren, daar doet Chaos niet aan. 'We misten representatie van bepaalde literaire stemmen', zegt Stutgard. 'Er zijn verhalen in Nederland die niet verteld worden, omdat er gewoonweg geen ruimte voor is. Wij willen die ruimte creëren en ervoor zorgen dat er naar die verhalen geluisterd wordt. Ons doel is de canon te veranderen.'

De eerste publicatie, die al tot de canon behoort, is in 1929 voortgekomen uit een lezingenreeks waarin Virginia Woolf onderzocht waarom vrouwen in de geschiedenis zo weinig hadden bereikt. Als een vrouw fictie wil schrijven, stelde Woolf, moet ze genoeg geld hebben en een eigen kamer met een slot op de deur. Stutgard denkt dat Woolfs ideeën over vrouwen en fictie nog steeds relevant zijn en toepasbaar op de positie van 'onderdrukte, gemarginaliseerde, boze en uitgeputte stemmen die in het Nederlandse boekenvak vaak niet gehoord worden'. De komende maanden zullen er online essays verschijnen van auteurs als de Turks-Nederlandse Nurcan Aydin, die reflecteren op Een kamer voor jezelf en Woolfs waarden actualiseren.

Behalve Een kamer voor jezelf gaat uitgeverij Chaos dit jaar nog twee verhalenbundels uitgeven: Nyx, en een boek in samenwerking met Dipsaus, de tweewekelijkse podcastserie van Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. Zij stelden onlangs nog Zwart samen, een bundel Nederlandstalige verhalen door Afro-Europese schrijvers. Ook de eerste publicatie van volgend jaar staat al gepland: op Internationale Vrouwendag 2019 zal How It Feels to Be Colored Me van de (vergeten) Afro-Amerikaanse schrijfster Zora Neale Hurston uitkomen, dat oorspronkelijk in 1928 verscheen - een jaar voor A Room Of One's Own.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden