Feministische strijd verfilmd als kostuumstrip

Met haar lippen zuigt ze de kijker naar zich toe. Ze lokt ons haar smerige hol binnen waar de ratten aan haar rode krullen knagen....

Moll Flanders, romanheldin uit Daniel Defoe's klassieker uit 1722, is een vrouw met zeven levens. 'Twaalf jaar hoer, vijf keer getrouwd (waarvan eens met haar broer), twaalf jaar een dievegge en acht jaar een misdadigster', luidt een deel van de ondertitel. Te veel avonturen voor een mensenleven, voldoende stof voor een vierdelige miniserie. Vanavond deel één op Net 5.

In dit Brits-pittoreske kostuumdrama is Alex Kingston (van 's werelds snelste ziekenhuisserie E.R.) als Moll Flanders de magneet. Alle geluk en ongeluk kleeft haar aan, maar glijdt even gemakkelijk langs haar bolle wangen af. Ze trouwt een vent en wanneer die vijf jaar later overlijdt, lacht ze op de begrafenis naar de priester, haar zwager en ander loslopend mannelijk wild. De twee kinderen aan haar hand tellen niet. Geen centimeter souplesse wijkt door alle ellende uit haar gelaat. Van Defoe's feministisch boegbeeld met een sluikse voorliefde voor bigamie blijft niet meer over dan een Britse Katja Schuurman. Waar het verhaal te snel gaat, neemt haar voice-over het over. Ook die is te weinig doorrookt met whisky.

De makers hebben de strijd van een achttiende-eeuwse female survivor gereduceerd tot een kostuumstrip vol bolle toeten. Rembrandtesk uitgelichte close-ups in de upperclass, morsige orgieën à la Breughel als we afdalen in de onderbuik.

Drie jaar geleden maakte Pen Densham een Hollywood-bewerking met Robin Wright in de hoofdrol. Toen betrof de kritiek het happy end en de seksistische benadering; Moll Flanders was niet meer dan een slachtoffer van haar lot. Nu is ze een held, een stoute meid wier lust nog broeit in het gevang. Maar een avonturenleven dat nergens daadwerkelijk wordt aangevreten door de ratten, is zelfs voor de romantici onder ons een te hapklare brok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.