Review

Felrealistische serie, waarin het perspectief steeds kantelt

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een.

Rolf Bos
Beeld uit Fauda Beeld
Beeld uit FaudaBeeld

Ze zijn gevreesd onder de Palestijnen, de mist'arvim, 'zij die onder de Arabieren leven'. Het gaat om speciale eenheden van het Israëlische leger, die volledig opgaan in de Palestijnse maatschappij. Vloeiend Arabisch sprekend, volledig op de hoogte van de lokale gebruiken en tradities. Het spionagesysteem is in vijftig jaar bezetting uiterst verfijnd geworden.

In de Israëlische serie Fauda - nu te zien op Netflix - volgen we een van die eenheden. Groep 8200 jaagt in de Palestijnse gebieden op Taufiq Hammed, een Hamasterrorist die verantwoordelijk wordt gehouden voor aanslagen in Israël. Taufiq zou gedood zijn, maar blijkt nog springlevend.

Doron Kavillio, de man die dacht dat hij Taufiq gedood had, is op het moment dat de serie begint afgezwaaid uit het leger. Hij heeft geïnvesteerd in een wijnboerderij. Als hij hoort dat Taufiq toch nog leeft, keert hij terug bij zijn eenheid. Als de leden vervolgens vernemen dat Taufiq wellicht zal opduiken bij de bruiloft van zijn broer, komen ze in actie. De expeditie loopt uit op een drama.

Fauda

Drama
Netflix, 12 afleveringen.
Geschreven door Avi Issacharoff, Lior Raz.
Met: Lior Raz, Hisham Suliman, Shadi Mar'i.

Dat is het begin van een felrealistische serie, waarin het perspectief steeds kantelt. Aan elk personage in de serie zit wel een steekje los. Niks wordt in de strijd geschuwd: marteling, aanslagen, verraad. Maar daarnaast is er ook compassie voor de tegenstander. Het is een strijd die bij alle betrokkenen, Israëliër of Palestijn, diepe littekens achterlaat.

Niets wordt in Fauda (Arabisch voor 'chaos') mooier gemaakt dan het is. Het verhaal over dit eeuwigdurende conflict wordt absoluut niet zwart-wit geschilderd, het is eerder diepgrijs. Het is de werkelijkheid van de Israëlisch-Palestijnse verhoudingen, neergezet in twaalf briljante afleveringen. Fauda vertelt een actueel verhaal dat onverbloemd en rauw in beeld is gebracht.

Ruimte voor grappige subtiliteiten is er ook: terrorist Taufiq blijkt een zoetekauw, die zijn ondergeschikte naar Ramallah stuurt voor Tobleronerepen. En de Israëlische ondervrager, Gabi Ayub, onderbreekt zijn harde verhoren meermaals om zijn kinderen er telefonisch op te wijzen dat er 'nog schnitzels in de ijskast liggen'.

Eerder waren we al onder de indruk van de Israëlische serie Hatufim, van Gideon Raff, waaruit in de Verenigde Staten Homeland ontsproot (en echt, Hatufim is beter). Fauda is van dezelfde kwaliteit. En, hoera, seizoen twee is in de maak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden