Komedie

Feestje!

Overjarige studenten op suf feest

Jan Pieter Ekker

Bij RTL Boulevard hadden ze het elegant opgelost. De avond dat vaste presentator Beau van Erven Dorens naar de première van de romantische komedie Feestje! moest, vroeg invaller Wilfred Genee de debuterende Daphne Bunskoek naar haar ervaringen op de set.

Het live-verslag vanaf de rode loper was een half uurtje later bij SBS 6 Shownieuws (Antonie is zenuwachtig voor de première; Daphne heeft veel lol gehad op de set). Later op de avond zond SBS 6 de Making of Feestje! uit, waarin Beau tips gaf aan studenten, en regisseur Ruud van Hemert vertelde dat hij door Antonie en Beau tijdens de opnamen Bruut van Hemert werd genoemd.

Antonie Kamerling en Beau van Erven Dorens speelden beiden ook in Van Hemerts vorige film, de Giphart-verfilming Ik ook van jou, en verklaarden destijds dat het verschrikkelijk was om met de onredelijke perfectionist te werken. Toch doen ze weer mee, hoewel eerder Daniel Boissevain en Katja Schuurman werden genoemd voor de hoofdrollen.

Van Hemert, die eerder de geweldige zwarte komedies Schatjes! (1984) en Mama is boos! regisseerde, legde de lat opnieuw hoog: 'Ik werk niet met Beau van Erven Dorens en Antonie Kamerling, ik werk met Al Pacino en Robert De Niro', zei hij op de set. Feestje! moest een Nederlandse Bridget Jones's Dairy, Notting Hill of Sleepless in Seattle worden. Ondanks het 'beperkte' budget - de film werd gemaakt voor drie miljoen euro, deels afkomstig van particuliere investeerders.

Het zijn niet de titels die het eerst in gedachten komen bij het zien van Feestje!. Kamerling en Van Erven Dorens spelen de boezemvrienden Thijs en Ben. Zij wonen in een Amsterdams studentenhuis waar als ijzeren regel geldt: geen stelletjes. De schok is dan ook groot als Ben van de ene op de andere dag meldt dat hij gaat trouwen. Thijs verklaart zijn makker voor gek: trouwen is klef. Bovendien zouden ze samen een hip eetcafé beginnen.

Als Bens aanstaande schoonouders Thijs vragen de bruiloft te organiseren en daar liefst 250 duizend euro voor overhebben, ziet hij zijn kans schoon alsnog zijn droom te realiseren: hij gebruikt het kapitaal om een bouwval te kopen.

Feestje! is gebaseerd op een scenario van Mischa Alexander, die ook de scripts schreef voor de oer-Hollandse voetbalfilm All Stars en het post-eindexamendramaatje Volle maan. Johan Nijenhuis, Emile Fallaux en Manon Spierenburg leverden bijdragen aan het verhaal, en Van Hemert zelf liet zich ook niet onbetuigd, want in Nederland is volgens hem geen scenarioschrijver goed genoeg.

Het resultaat is een onsamenhangende, onlogische film, die via allerhande chaotische omwegen naar het voorspelbare eind hobbelt. Met dit soort, meest bar getimede grappen: op de verdieping boven Thijs wordt een luchtbed opgepompt, het plafond komt naar beneden, Thijs wil zich niet laten kennen en begint heel hard te steunen en te kreunen.

De acteurs lijken allemaal in een andere film bezig te zijn. Trudy Labij schmiert een slag in de rondte als hysterische, kakkineuze schoonmoeder, Guus Dam is juist heel ingetogen als Bens steenrijke schoonpapa. Chantal Janzen hoeft weinig meer te doen dan lief te lachen als Bens popperig-verwende bruid, hetzelfde geldt voor Daphne Bunskoek - in minirok en met afzakkend schouderbandje - als de welzijnswerkster voor wie Thijs, geheel tegen zijn principes, als een blok valt. Kamerling en Van Erven Dorens zijn met hun 37 en 33 jaar volslagen miscast als de gebrouilleerde corpsballen - of zou Feestje! bedoeld zijn als historische film, gesitueerd vóór de tempobeurs?

'Wij hopen op slechte recensies', zeiden zij na de première in de camera van Shownieuws. 'Dat is de beste garantie voor een kaskraker.'

Had Feestje! maar zoveel bravoure.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden