Review

Faxinatie biedt een prachtig overzicht van de beeldcultuur van de jaren 90 van de vorige eeuw

Boek - Faxinatie van André Thijssen en Hans Wolf

Het boek biedt een prachtig overzicht van de beeldcultuur van de jaren 90, samengebracht door twee beeldkijkers met humor. De foto's uit oude kranten, met snedige commentaren en beeldgrapjes, maken vrolijk.

Pagina uit het e-book Faxinatie van André Thijssen en Hans Wolf.

Noem het een requiem voor een voorbij technologisch fenomeen, het e-book Faxinatie van art director Hans Wolf en kunstenaar André Thijssen. Vele jaren onderhielden zij een visuele correspondentie via het faxapparaat - een beeldgesprek op afstand, verbonden door een telefoonlijn.

Voor de jongere generaties vergt dat even uitleg. In de donkere jaren vóór internet, Skype en mobiele telefonie was het mogelijk via een analoge telefoonlijn beelden te versturen. De aanbieder duwde een bedrukt vel papier in zijn faxapparaat, dat dit scande. De ontvanger kreeg de beeltenis op zijn fax geprint op een glimmend vel papier binnen, dat (zeker in zonlicht) al snel vervaagde. Vergelijk het met de hedendaagse kassabonnen. Het beeld werd lijntje voor lijntje opgebouwd en middels geluidsgolven - piepjes eigenlijk - getransfereerd.

Uit vele honderden van dergelijke grauwe papiertjes uit de periode 1992-1999 hebben Wolf en Thijssen Faxinatie samengesteld, dat een mengeling van hilariteit, nostalgie en opluchting oproept. Dat laatste omdat je hierdoor weer eens beseft hoe makkelijk je met de hedendaagse communicatie foto's digitaal kunt versturen zonder dat de kwaliteit ervan daaronder lijdt - capriolen van internetproviders daargelaten - bedrijfszeker is. Geen van die zekerheden bestond in het faxtijdperk. Nostalgie vanwege de beeldtaal - uit een era in zwart-wit, waarin vage, rafelige afbeeldingen standaard waren. Hilariteit, omdat het tweetal in hun vraag-en-antwoordspel volop en listig gebruikmaakte van foto's uit de gedrukte media. Foto's uit oude kranten hebben dikwijls iets aandoenlijks. Voeg er snedige commentaren en beeldgrapjes aan toe en ze maken je vrolijk.

Faxinatie

Door André Thijssen en Hans Wolf.
E-book €19,90.
Zie: andrethijssen.com

De twee hebben een flinke belangstelling voor alles wat het menselijk lichaam aan bijzonderheden en defecten kan voortbrengen - vergroeiingen, wonden, littekens, uitstulpingen. Ook het wereldnieuws en faits divers vinden hun weerslag in de correspondentie, voorzien van taal- of beeldgrapjes. Hoe langer je scrolt op het beeldscherm of swipet (op de tablet - het ideale medium volgens de samenstellers), hoe meer je in de wereld van de twee wordt getrokken en medeplichtig wordt aan hun vervreemdende, absurdistische observaties. Dat voelt ongemakkelijk, want er zitten nare beelden bij, die naast afkeer of medelijden een uitwerking van leedvermaak hebben - je geneert je dat je kijkt, maar blíjft wel kijken.

Los van de tamelijk tijdloze emoties die zulke beelden oproepen, biedt Faxinatie een prachtig overzicht van de beeldcultuur van de jaren 90 van de vorige eeuw. Samengebracht door twee professionele beeldkijkers met humor en een groot besef van de kracht van beelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.