Favoriete sites

De vraag die het vaakst gesteld wordt is steeds weer een marteling: Wat zijn je favoriete websites? Nooit weet ik echt het antwoord....

Douglas Adams, de Britse schrijver die een cultstatus bereikte met zijn Hitchhiker's Guide to the Galaxy, bood deze maand tijdens een chat op de site van de BBC verlossing. Toen het 'favorieten'-probleem ter sprake kwam, constateerde hij: 'Het is alsof je mensen vraagt naar hun favoriete telefoonnummers. Je gebruikt het web gewoon niet zo.' Verdomd, dat ik daar zelf niet opgekomen was. Het is de schuld van de vragensteller (zoals het uiteindelijk toch altijd de schuld van de computer blijkt te zijn). Het is als vragen: wat zijn de eerste drie zenders op je televisie?

Niettemin zit op de Internet Explorer van Microsoft die op mijn scherm prijkt een knop genaamd 'favorieten'. Ik sleep er af en toe adressen heen die ik later wel eens terug wil bekijken. Zijn dat favoriete adressen? Nee, niet echt. Het kunnen zelfs extreem impopulaire plekken zijn. Veel mensen voegen er bijvoorbeeld de website van het bedrijf waar ze werken aan toe. Terwijl dat heel vaak geen favoriete plek is.

Het is mij eerlijk gezegd een raadsel waarom die knop 'favorieten' heet. Alsof er op de kaft van je adresboekje de titel 'vrienden' prijkt. De enige verklaring die ik kan bedenken is dat Microsoft standaard een reeks van hun eigen producten onder die knop stopt. En dat ze hopen dat je door die benaming er vaak gaat kijken. Echt werken doet dat kennelijk niet want in de gepubliceerde opsommingen van favorieten, staat vrijwel nooit een van die standaard ingeprogrammeerde Microsoft-sites.

Het klik-tijdperk waar we in verkeren kent geen favorieten. Het klikken zelf is favoriet. Zoals de zapper geen voorkeur heeft voor een televisiezender maar alleen voor het zappen an sich. Als er een favoriete zender was, zou er immers niet gezapt worden. Oude tv-kijkers kunnen nog wel eens terugverlangen naar de tijd dat er nog maar twee zenders waren. Want in zo'n situatie kun je nog wel een favoriet kiezen. Het is de een of de ander. Met dertig zenders wordt dat een stuk lastiger. Iemand die ter vermaak een paar parkieten in een kooi opsluit heeft misschien nog wel een favoriete parkiet, maar iemand die een kolonie mieren houdt zal nooit een favoriete mier hebben.

Misschien is de favoriet wel een reliek uit de oude - industriële - wereld. Een wereld waarin zoiets bestond als de 'beste' of de 'perfecte'. Of in ieder geval die illusie werd gekoesterd. Een wereld waar alles draaide om het streven die positie te bereiken. In het digitale tijdperk lijkt perfectie niet meer te bestaan, of niet meer van nut. De eerste de beste die beweert 'perfecte' software te maken wordt keihard uitgelachen. Dan kan het immers alleen maar een simpel programmaatje zijn. Complexiteit en perfectie gaan namelijk niet zo goed samen. En om complexiteit draait de digitale omgeving. Internet, het meest complexe systeem dat de mens ooit heeft ontworpen, is daar het summum van. En ja, Internet is mijn favoriete computernetwerk. Maar waarschijnlijk alleen omdat er niet veel anders is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden