Fataal ongeluk treft reality-tv: 'gewoon dikke pech'

Het is de nachtmerrie voor alle deelnemers en makers van avontuurlijke televisieprogramma's, zoals Expeditie Robinson en Wie is de Mol? Een fataal ongeluk tijdens opnames van een spectaculaire opdracht. Het overkwam de makers van de Franse versie van het tv-format Dropped (Gedropt) gisteren tijdens opnames in Argentinië.

Beeld uit Expeditie Robinson Beeld RTL5/Strix

Naar verluidt zaten de bekende deelnemers aan het programma geblinddoekt in een helikopter toen deze door nog onbekende oorzaak in botsing kwam met een andere helikopter. Beide toestellen stortten brandend neer. Aan boord waren drie Franse topsporters en vijf medewerkers van de Franse productiemaatschappij Adventure Line Productions (ALP) - dezelfde makers van het ook in Nederland uitgezonden Fort Boyard. De overige twee dodelijke slachtoffers waren de twee piloten. Een andere bekende deelnemer, de voormalige Franse voetballer Sylvain Wiltord, zou het ongeluk hebben gehoord. Hij stond eveneens geblinkddoekt op de grond. 'Ik tril. Ik ben geschokt. Ik kan de juiste woorden niet vinden', twitterde hij enkele uren daarna.

Format
Dropped is een Scandinavisch format waarin bekende deelnemers per helikopter worden gedropt in een ongerept natuurgebied. Na landing mag de blinddoek af en moeten ze op zoek naar de bewoonde wereld, zonder plattegrond, geld en eten. De productie is na het tragische incident direct gestopt. De overige deelnemers en de tv-makers reizen zo snel mogelijk terug naar Frankrijk. Intussen is in Frankrijk geschokt gereageerd op de dood van de bekende sporters.

Zwemster Camille Muffat (25) won in 2012 goud won op de Olympische Spelen. Bokser Alexis Vastine (28) won in 2008 een bronzen medaille op de Olympische Spelen. Florence Arthaud (57) maakte naam door solo de Atlantische Oceaan over te zeilen. Ze won daarmee in 1990 de zeilwedstrijd Route du Rhum.

Florence Arthaud, Camille Muffat, Alexis Vastine. De Franse sporters kwamen gisteren om het leven in Argentinië. Beeld afp

Wie waren de Franse sporters die om het leven kwamen?

De 25-jarige Camille Muffat behaalde in 2012 olympisch goud op de 400 meter vrije slag. Ook pakte ze in Londen zilver op de 200 meter vrije slag en samen met de Franse estafetteploeg brons op de 4x200 meter vrije slag. Twee jaar daarna kondigde ze alweer haar afscheid aan. Ze achtte haarzelf niet in staat het olympische goud in 2016 te kunnen verdedigen. ‘Misschien maak ik een fout, maar ik denk niet dat ik er spijt van zal hebben’, zei Muffat in de Franse sportkrant L’Équipe.

De bokser Alexis Vastine won in 2008 in Peking brons, nadat hij in de halve finale op controversiële wijze had verloren. Na de nederlaag, op punten, barstte hij in huilen uit. Ook de daaropvolgende Spelen in Londen eindigde in tranen, wederom na een dubieuze beslissing van de scheidstrechter. Driemaal is scheepsrecht, dacht de 28-jarige Vastine, die vastberaden was om volgend jaar goud te pakken in Rio de Janeiro.

Ook de 57-jarige Florence Arthaud zat in een van de helikopters. Ze was een van de eerste vrouwen die de top van het zeilen bereikte en bereidde zo de weg voor anderen. In 1990 won ze de prestigieuze Route du Rhum, een individuele zeilwedstrijd over de Atlantische Oceaan.

Het ongeluk is voor de tv-makers van ALP en tv-zender TF1 een tweede klap in korte tijd. Tijdens een touwtrekopdracht van de Franse versie van Expeditie Robinson overleed in 2013 een 25-jarige kandidaat plotseling. Het populaire programma werd daarna zelfs van de buis gehaald. Weken later pleegde ook de Cambodjaanse arts die aan het programma meewerkte en zich verantwoordelijk voelde voor de dood van de jongen zelfmoord.

Ernst-Paul Hasselbach
Kijkers van de Nederlandse Expeditie Robinson werden in 2008 opgeschrikt door het nieuws van de plotselinge dood van de presentator van het programma. Ernst-Paul Hasselbach kwam samen met een productiemedewerker om het leven als gevolg van een eenzijdig auto-ongeluk in Noorwegen, waar Hasselbach op dat moment opnames had voor 71 Graden Noord, een andere realityvariant.

Een ander ongeluk dat een Nederlands tv-programma trof was de sprong van Wie is de Mol?-kandidate Janine Abbring. Tijdens de opnames van het dertiende seizoen in Zuid-Afrika ging het mis. De presentatrice verbrijzelde een ruggenwervel als gevolg van een metershoge sprong in het water. Domme pech, zei ze bij terugkeer in Nederland. 'Het was een extreem dom ongeluk', benadrukte destijds ook de kandidatenbegeleider van Wie is de Mol?: 'Op de plek van deze opdracht springen heel veel mensen van die rots. Het is gewoon ongelofelijke pech geweest.'

Ook nu lijkt het helikopterongeluk dat de crew en deelnemers van Dropped trof een geval van pech, een tragisch lot dat niet veel te maken heeft met het tv-programma. Het onderzoek naar het ongeval is nog maar net begonnen en daarom willen de makers van Wie is de Mol? vandaag niet reageren op het incident, zo laat producent IDTV desgevraagd weten.

De deelnemers aan het tv-programma Wie is de Mol? in 2013 met Janine Abbring als tweede van rechtsonder. Beeld anp
Een foto van Florence Arthaud, Camille Muffat en Alexis Vastine vlak voordat ze aan boord zouden gaan van de helikopter die uiteindelijk zou neerstorten. Beeld afp

'Kan overal gebeuren'
Strix TV, al jaren producent van Expeditie Robinson, stelt in een reactie dat 'dit tragische ongeluk natuurlijk losstaat van wat we doen'. Uitvoerend producente Geraldine Smink: 'Het kan overal gebeuren, ook als je op het vliegtuig stapt op Schiphol.' Volgens Smink is er in al die jaren nog nooit een kandidaat ernstig gewond geraakt. 'Ik kan me alleen Sipke Jan Bousema herinneren, die zijn enkel verstuikte toen hij van een heuvel gleed. Als tv-makers doen wij natuurlijk alles om de veiligheid van kandidaten te waarborgen; we werken bijvoorbeeld altijd met de best mogelijke partners in het land waar we filmen. Maar aan een ongeluk zoals in Argentinië - daar gaan we althans nu van uit- kun je als tv-producent niet veel doen, dat is gewoon dikke vette pech.'

Beeld RTL5/Strix
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden