Review

Fascinerende mix van fictie en non-fictie

Het is een kille tijd die Felix Weber in Tot stof schetst. De jaren net na de bevrijding, waarin Nederland weer wat kleur op de wangen kreeg, maar die in dit boek vooral ijzig en grauw zijn.

Rolf Bos
null Beeld
Beeld

We maken kennis met voormalig verzetsstrijder Siem Coburg, die teruggetrokken op een ark woont. Hij mijmert over zijn Rosa, die in de oorlog werd gefusilleerd. Allengs komen we erachter dat hij wordt beschuldigd van collaboratie met de Duitsers en dat hij weigerde als soldaat naar Indië te gaan. Hij heeft na de oorlog een tijd in de gevangenis gezeten.

Eenmaal vrij wordt Coburg benaderd door de boer die hem ooit hielp onderduiken. De oude agrariër tast in het duister omtrent het lot van zijn kleinzoon, die gestorven is in een katholiek internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen. Kan Coburg, als wederdienst, wellicht eens uitpluizen wat daar in Limburg gebeurd is?

Tot stof

Fictie
Felix Weber

De Boekerij; 352 pagina's; €19,99.

Coburg betrekt in het dorp nabij het klooster een kamer. Hij doet zich voor als journalist. Zijn zoektocht leidt al snel tot harde confrontaties met het lokale gezag, de monniken van het internaat en andere dorpelingen.

Dat is één verhaallijn. We leren daarnaast allerlei spoken uit het verleden van Coburg kennen. Het gaat onder meer over bedrog en verraad, over een verzetsvrouw in wie we veel van Hannie Schaft herkennen. Bovendien volgen we broeders die in het omstreden internaat werken. Een van hen is getraumatiseerd door zijn jaren aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Weber heeft het knap bijeen gebracht, met veel oog voor de vaak duistere details. Tot Stof - een fascinerende mix van fictie en non-fictie - is rustig opgebouwd, maar leest toch als een trein. Knappe historische roman van een debutant, denk je dan, maar niets is minder waar. Volgens zijn uitgever schreef Weber onder zijn echte naam eerder al vijf thrillers, waarvan er een werd bekroond.

Lezers van hebban.nl concludeerden eerder deze week dat het hier 'dus' om Gauke Andriesse moet gaan. Schreef vijf boeken, won de Gouden Strop in 2011 met De handen van Kalman Teller, en voilà. Jazeker, het klopt, meldt de uitgever desgevraagd. Weber of Andriesse - het doet er eigenlijk niet toe, interessanter is dat de man met Tot Stof een van de beste thrillers van 2016 schreef.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden