Fascinatie als drijfveer voor schaatsboek

Titel: De blokjeslegger van Turijn - Dertien olympische schaatsfenomenen...

Auteur: elf auteurs, onder redactie van Max Dohle en Kees Sluys.

Wie zijn die Dohle en Sluys? Dohle is redacteur, publicist,tekstschrijver, schaatstrainer en groot liefhebber. Sluys is grootliefhebber en redacteur van de VPRO-gids. Daarom staat er in dat periodiektot je verbazing soms zomaar een mooi schaatsverhaal.

Technische details: Uitgeverij Thoth, 287 pagina's met veel foto's.Prijs 14,90 euro, ISBN 9068683977.

Wie zijn de dertien beschreven olympische schaatsfenomenen? OscarMathisen. Siem Heiden, Irving Jaffee en Jack Shea, Jonny Nilsson, PeterNottet, Ard Schenk, Johnny Höglin, Yvonne van Gennip, Johan Olav Koss,Bart Veldkamp, Gianni Romme en Shani Davis.

Opmerkelijke keuze. De samenstellers hebben niet naar volledigheidgestreefd. Iedere auteur mocht zelf weten welk olympisch schaatsfenomeenhij zou kiezen. Zo ontbreken fenomenen als E. Heiden en J. Uytenhaage.

Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Een deel 2 is bij gebleken succes zogemaakt. Olympische fenomenen genoeg. En fascinatie is nu eenmaal een mooiedrijfveer voor mooie verhalen.

Wat voor verhalen zijn het? Meest portretten. Interviews met schaatsersals Mathisen, S. Heiden, Jaffee en Shea zaten er trouwens ook niet meer in.Van Gennip en Veldkamp zijn wel geïnterviewd, door respectievelijkCrétien Breukers en Kees Sluys. Die ken je nog wel, maar wat weet je alsgemiddelde schaatsfan nou helemaal van mensen als Mathisen, S. Heiden ende Amerikanen Jaffee en Shea?

Vrij weinig. Maar van Romme weet ik wel heel wat. Maarten Scholten heeftover Romme een soort filmscenario geschreven. Een gevaarlijk scenario. Hijrijdt in Turijn een wereldrecord op de tien kilometer. Nu hij in Turijnniet meedoet aan de tien kilometer, wordt dat een moeilijke opdracht.

Zo blijkt maar weer eens? Dat de toekomst zich niet stoort aantoekomstscenario's.

Het verleden wel. Ja, maar dat soort scenario's is gemakkelijker teschrijven. Overigens staan er een paar heel mooie in dit boek. Het verhaalMathisen, dat over Siem Heiden en het verhaal over de twee Amerikanen:prachtig. Genieten voor de sportliefhebber die verder kijkt dan de waan vande dag en de eindtijd.

En voor de rest? Is het leuk Johnny Höglin weer eens tegen te komen viade pen van de enige buitenlandse auteur, Dag Solstad, Jonny Nilsson (doorGuus van Holland) en 'de gebrilde Loosduiner' Peter Nottet, aan devergetelheid ontrukt door Luuc Kooijmans.

Kopen? Een must voor schaatsliefhebbers.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden