Drama

Fararishtay kifti rost

Kille bestaan van een anti-held

David Sneek

Het hele dorp is een valstrik. Hamro, een misdadiger die na een tienjarig verblijf in Rusland naar zijn geboorteplaats in Tadzjikistan terugkeert, denkt dat zijn missie eenvoudig is: hij staat zijn stervende moeder bij in haar laatste dagen, verkoopt het huis en vertrekt met het geld. Maar al snel merkt hij dat de dorpelingen nog iets met hem te verrekenen hebben.

De ziekte van zijn moeder is een list om hem terug te lokken, net als haar wens om Hamro het huis te laten opknappen. Het is een complot, opgezet door de burgemeester die de opbrengst van het pand wil gebruiken om oude schulden te innen. En bovendien blijkt de terugkerende verloren zoon ook zelf een zoontje te hebben, die hem met een pak slaag wordt opgedrongen en die hem vervolgens trouw overal volgt.

Voor regisseur Jamshed Usmonov was Angel on the Right eveneens een terugkeer. Hij filmde in zijn eigen geboortedorp, en liet de hoofdrollen door familieleden spelen. Ze gaan op ruwe wijze met elkaar om, duwen anderen opzij en trekken aan elkaar wanneer er over geld wordt onderhandeld. De dialogen worden droog voorgedragen. 'Waar was je gisteravond?' vraagt de politieman die de gangster van een misdrijf verdenkt. 'In de bioscoop' antwoordt Hamro. 'Was er iemand bij je?' 'Ja, jij.'

De stijl van de Angel on the Right is onopgesmukt, de mensen in het dorp ondergaan het leven zonder veel emotie. Toch weet Usmonov het kille bestaan van zijn anti-held een andere lading te geven, bijvoorbeeld als Hamro even traditionele kleding draagt en met zijn hand de grond aanraakt.

Daar ligt de kracht van Angel on the Right. De licht absurde wereld van Usmonov, waar de corrupte burgemeester zijn zaakjes regelt door af en toe met de almachtige te telefoneren, is hard, ruw, aards, en juist daarom heel mooi.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden