Review

Fantastic Beasts steelt binnen vijf minuten je hart

'Dit kán geen droom zijn', zegt een doodgewone bakker verrukt als hij in Fantastic Beasts and Where to Find Them oog in oog komt te staan met het ene fantastische beest na het andere. Draak-slangen in pauwenkleuren, een wandelende tak extraordinaire, een soort kleptomaan vogelbekdier. 'Ik heb de hersens niet om dit te verzinnen.'

Katherine Waterston en Eddie Redmayne in Fantastic Beasts and Where to Find Them. Beeld Jaap Buitendijk
Katherine Waterston en Eddie Redmayne in Fantastic Beasts and Where to Find Them.Beeld Jaap Buitendijk

Wie wel? Schrijfster J.K. Rowling dus. Het is bijna niet voorstelbaar maar waar: na haar uitgebreide, lucratieve Harry Potter-boekenreeks, heeft ze nog niet al haar kruit verschoten en zin om simpelweg te rentenieren heeft ze evenmin.

Fantastic Beasts and Where to Find Them, het eerste deel van een nieuwe aan Harry Potter-gerelateerde filmserie, begon allemaal met een opmerking over het studieboek Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden in Harry Potter en de Steen der Wijzen. In 2001 bracht Rowling de encyclopedie voor magische wezens daadwerkelijk uit, ten behoeve van een goed doel. En nu blijkt ze als debuterend filmscenarist maar liefst vijf films te kunnen baseren op dat naslagwerkje van een pagina of 150.

Fantastic Beasts and Where to Find Them (****). Fantasy. Regie: David Yates. Met: Eddie Redmayne, Katherine Waterson, Colin Farrell, Dan Fogler. In 162 zalen. 133 minuten.

Kleptomaan vogelbekdier

Daar kun je cynisch over doen - werkelijk elk element uit het fenomenale succes van Harry Potter wordt blijkbaar uitgemolken. Maar die instelling houd je bij Fantastic Beasts and Where to Find Them hooguit een minuut of vijf vol. Dan hebben dat kleptomane vogelbekdier en zijn oppasser Eddie Redmayne je hart allang gestolen.

In Fantastic Beasts and Where to Find Them is Redmayne de wat stuntelige Britse zoöloog, conservator en fabeldierenvriend Newt Scamander. Hij smokkelt een koffer met een fabeldierenreservaat het magie-intolerante Amerika van de jaren twintig binnen. Dat gaat mis natuurlijk: het duurt niet lang of de fabeldieren veroorzaken chaos in New York.

'Acteurs stonden op de set als puppy's om J.K. Rowling heen' (+)

De Volkskrant sprak met producent David Heyman, regisseur David Yates en hoofdrolspeler Eddie Redmayne over Fantastic Beasts and Where to Find Them. Wat U al wel en nog niet mag weten over de Potter-prequel.

Fantastic Beasts and Where to Find Them stelt dwingende vragen over de angst voor De Ander, over onderdrukking, over onbegrip en over de gevolgen die dat kan hebben. Beeld Warner Bros. Entertainment
Fantastic Beasts and Where to Find Them stelt dwingende vragen over de angst voor De Ander, over onderdrukking, over onbegrip en over de gevolgen die dat kan hebben.Beeld Warner Bros. Entertainment

Overdaad aan verhaallijnen

De licht eigenaardige Redmayne is een acteur die geboren lijkt voor het Potter-universum, gemaakt voor kostuums van wol, tweed en fluweel. Hij fluistert zo tegen zijn fabeldieren dat je vergeet dat ze pas later met de computer zijn toegevoegd. Bij zijn avonturen krijgt hulp van minstens zo innemende tegenspelers, met name Katherine Waterson. De rollen zijn met zorg geschreven, de casting is vlekkeloos.

Fantastic Beasts and Where to Find Them is een duistere actiefilm. Met Rowling creëerde regisseur David Yates, die de laatste vier Harry Potter-films regisseerde, een betoverende kruisbestuiving tussen de wereld van Harry Potter en de Amerikaanse roaring twenties, met rokerige jazzclubs en oplopende maatschappelijke spanningen.

Rowling gooit een overdaad aan verhaallijnen uit, en niet overal gebeurt genoeg mee - misschien met oog op de vier geplande vervolgen. Maar Yates schakelt behendig en elke verhaallijn vult het verhaal thematisch knap aan. Fantastic Beasts and Where to Find Them stelt dwingende vragen over de angst voor De Ander, over onderdrukking, over onbegrip en over de gevolgen die dat kan hebben. Fijn is dat de antwoorden niet zo eenduidig zijn en Rowlings oprechte ode aan buitenbeentjes resoneert, zeker in deze tijd. En zeker als het zo heerlijk verpakt is, als een cadeautje in het mooiste papier.

Fijn is dat de antwoorden niet zo eenduidig zijn en Rowlings oprechte ode aan buitenbeentjes resoneert, zeker in deze tijd. Beeld Warner Bros. Entertainment
Fijn is dat de antwoorden niet zo eenduidig zijn en Rowlings oprechte ode aan buitenbeentjes resoneert, zeker in deze tijd.Beeld Warner Bros. Entertainment
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden