Fantasievolle regie en fantastische acteurs in Bromance

Een sterke voorstelling voor jongeren over ontluikende homoseksualiteit, met drie fantastische jonge acteurs. Bromance, met een fantasievolle regie van Timothy de Gilde, wordt gespeeld op scholen in Overijssel en Gelderland.

Hein Janssen
null Beeld Rechtenvrij / Credit: Sanne Peper
Beeld Rechtenvrij / Credit: Sanne Peper

'Eeuwige liefde bestaat niet, eeuwige bro wel.' Met die hoopvolle tekst eindigt Bromance, een voorstelling voor jongeren vanaf 15 jaar over (mannen-) vriendschap, liefde en wat daar zoal tussen zit. Gemaakt door Oostpool en Sonnevanck en gespeeld in een trailer op schoolpleinen en festivals.

Bromance is een beetje een misleidende titel, want dat begrip gaat over vriendschap en intimiteit tussen jongens en mannen zonder dat er seks aan te pas komt. In deze voorstelling gaat het ook over ontluikende homoseksuele gevoelens, waardoor het tevens kom-uit-de-kasttheater is.

Wegwerpartikelen

Tim en Bo zijn boezemvrienden, praten over chickies alsof het wegwerpartikelen zijn en scheppen op over hoeveel condooms ze bij zich hebben. Neuken willen ze, met Kaat en Ruth. Dan komt Jonas in hun dorp wonen, een stadse bink met de allure van een buitenaards wezen. Tijdens een fietsvakantie in Polen gaan de remmen los, zegeviert de lust en ligt de bromance aan diggelen. Bijna, want gelukkig komt het goed tussen Tim en Bo.

Joachim Robbrecht schreef een sterke tekst waarin 'gasten twisted zijn' en 'meisje worden gedipt'. 'Straks word je kapper of sterf je aan aids', zegt Bo tegen Tim als hij hoort dat zijn vriend gay is. Er is een strakke soundscape van Bart Rijnink, een fantasievolle regie van Timothy de Gilde en drie fantastische jonge acteurs: Daniel Cornelissen, Willem Voogd en Marius Mensink. Hooguit is de thematiek iets te veelomvattend voor een uur theater.

Bromance wordt meer dan honderd keer gespeeld op scholen in Overijssel en Gelderland. Ook in de biblebelt. Succes, mannen, stoer wat jullie doen!

Van Joachim Robbrecht door Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck, regie Timothy De Gilde. Gezien bij Montesson College Arnhem. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden