Fans van Storm kunnen hun hart ophalen

In 2006 riep Arie Storm zichzelf uit tot biograaf van Frans Kellendonk (1951-1990). Jaren gingen voorbij, maar al wat er verscheen, de Kellendonkbiografie was het niet. Het Frans Kellendonk Fonds werd ongeduldig en wees vorig jaar zelf een biograaf aan, Jaap Goedegebuure. Dat riep de vraag op of Kellendonks leven nu door twee auteurs geboekstaafd zou worden. Met de verschijning van Het laatste testament van Frans Kellendonk door Arie Storm is die onduidelijkheid opgelost. Storm schreef geen biografie, maar een roman. Met de dikte van een novelle.

Kellendonk is de verteller. 25 jaar na zijn dood heeft hij Storm uitverkoren tot zijn biograaf. Gezeten op diens schouder ziet Kellendonk hoe zijn levensverhaal maar matig vordert. Hoe dat komt? Storm slaat talloze boeken op, maar vindt nergens wat hij zoekt. Na verloop van tijd constateert Kellendonk dat zijn biograaf met 'het hoofd al bij een volgend project' is. Erg vindt hij dat niet. Hij wil bij nader inzien niet worden vastgelegd. Slimme zet van Storm. Met Kellendonks permissie komt hij zo onder zijn opdracht uit.

Beledigingen en vereringen

De verteller beweert dat hij Storm aanstuurt. Geloofwaardig is dat niet. Storm laat zich niet aansturen. Zo legt hij Kellendonk in de mond dat hij die tweede biograaf maar niks vindt. Ook in de wijze van beschrijven - uitstellen, vertragen, herhalen en het soort beledigingen ('het vriendelijke oude vrouwtje Anton Haakman') en vereringen (Proust) - herkennen we de hand van Storm.

Storm somt op wat we elders eerder lazen. De (achterhaalde) beschuldiging van antisemitisme door Aad Nuis naar aanleiding van Mystiek lichaam (1986), de besmetting met het hiv-virus, de onvoltooide Antillenroman. Voor Kellendonk-liefhebbers bevat dit werk nauwelijks nieuws. De fans van Storm daarentegen kunnen hun hart ophalen. Geen schrijver die de wereld zo naar zijn hand weet te zetten als Arie Storm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden