Falco toont op magistrale wijze dat het verleden diep in ons zit

Het verleden zit diep in ons.

Edwin Krijgsman
null Beeld
Beeld

Aan schrappen lijkt de Italiaanse schrijver Giorgio Falco hartgrondig lak te hebben. Zijn proza is overdadig, van een obsessieve dichtheid, zinnen wolken op, alinea's zwellen aan, pagina's barsten uit hun voegen, het vertelperspectief is als een wild zwiepende camera, van het ene personage naar het andere; vertelgeweld van een schrijver met eigen regels.

De tweeling H

Fictie
Giorgio Falco
Uit het Italiaans vertaald door Els van der Pluijm.
Wereldbibliotheek; 318 pagina's; euro 19,99.

Ondanks die stijl vertelt Falco het verhaal van de tweeling H, Hilde en Helga, in een hoog tempo. De zusjes worden in 1933 geboren in een plaatsje onder München - Bockburg bij het Starnbergmeer; niet op een kaart te vinden - hun vader Hans Hinner is hoofdredacteur van de krant Mutter, waar hij de spreekbuis van het nationaalsocialisme 'in deze uithoek van Beieren' van wil maken; het nationaalsocialisme heeft de verlokkende glans van een dure auto, de toekomst lonkt. De tragiek van hun joodse overburen is het fortuin van het gezin Hinner: de Hinners kunnen voor een prikkie hun huis kopen.

Maar de meisjes zijn nauwelijks tieners of alles om hen heen begint langzaam in te storten: hun moeder Maria lijdt aan een longziekte, nazi-Duitsland valt, Maria is te zwak en overlijdt, Hinner neemt met zijn dochters de wijk naar Milaan.

Na de oorlog begint de voormalige hoofdredacteur samen met Helga en Hilde een nieuw leven aan de Italiaanse Adriatische kust, waar ze een hotel uitbaten. Over zijn oude idealen zwijgt Hinner in alle talen.

Af en toe zou je willen schuilen voor die maar neerkletterende hagelbui die Falco's stijl is. Maar hij laat wel op magistrale wijze zien dat het verleden diep in ons zit en zich niet als een gezwel laat wegsnijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden