Faillissement MC Theater is doodsteek voor zwart theater

Het dinsdag uitgesproken faillissement van het MC Theater betekent de doodsteek voor het zwarte theater in Nederland. Dat heeft nooit zonder subsidie kunnen bestaan, zeggen betrokkenen bij de ondergang van het multiculturele theaterbolwerk.

Merijn Rengers en Annette Embrechts
Het publiek zit klaar voor de laatste voorstelling in het MC Theater. Beeld Daniël Cohen
Het publiek zit klaar voor de laatste voorstelling in het MC Theater.Beeld Daniël Cohen

Het MC Theater en haar multiculturele voorgangers werden tot 2013 ruimhartig gesubsidieerd, maar verloren in korte tijd de steun van de subsidiënten. Een speciale 'uitstapsubsidie' van 2,5 miljoen euro kon eind 2012 het tij evenmin keren. Die subsidie moest de overgang naar 'cultureel ondernemerschap' vergemakkelijken, maar in plaats daarvan was het theater twee jaar lang stuurloos.

Met de ondergang van het MC Theater zijn de laatste sporen van het in 1999 door de toenmalige PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg uitgestippelde multiculturele cultuurbeleid uitgewist. Onder zijn regime kregen veel zwarte theatergroepen subsidie, zoals Cosmic en Made in da Shade de voorgangers van het MC Theater.

Miljoenen

Het faillissement betekent ook een hard gelag voor de gemeente Amsterdam en voor het bedrijf achter de Amsterdamse Westergasfabriek, waar het kapitaal verbouwde theater in 2010 de deuren opende. Beide staken miljoenen in het ombouwen van een oude loods tot een modern 'urban' theater.

Volgens diverse betrokkenen heeft het MC Theater te lang gewacht met het snijden in het personeelsbestand, waardoor een groot deel van de uitstapsubsidie is gegaan naar het in dienst houden van overtollig personeel. Ook mislukte eind 2013 een poging van het theater om via een rechtszaak de uitbater van de horeca te wippen.

Een direct betrokkene zegt dat financieel wanbeheer de voornaamste oorzaak is: 'Er mocht nooit over geld worden gesproken. Ze hebben hun kop in het zand gestoken en zijn doorgegaan met het uitgeven van miljoenen. De gemeente en de raad van toezicht hebben zitten slapen.'

Jörgen Tjon A Fong, programmeur culturele diversiteit Stadsschouwburg Amsterdam, zegt dat MC Theater een gat achterlaat: 'Je kunt dit niet aan de markt overlaten. Dit soort theatermakers vind je niet bij reguliere gezelschappen of podia. Ik ben als programmeur afhankelijk van wat zij aan urban talent spotten en opleiden. Juist nu heeft een stad als Amsterdam cultureel divers talent nodig als breekijzer, maar door de bezuinigingen heeft de politiek er steeds minder ruimte voor gemaakt. We missen nu een belangrijke schakel.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden