Facebook wint zaak over 'Nederlandse' patenten uit 1998

Lang voordat Facebook, Twitter en zelfs MySpace het web veroverden, bedacht de Nederlandse computerwetenschapper Jos van der Meer al een soort online dagboek. Hier konden foto's en links worden gedeeld, groepen worden aangemaakt, kon inhoud van anderen worden aangeraden en werd hiermee een nieuwsoverzicht gegenereerd. In 1998 vroeg hij hier patenten voor aan - die in 2001 en 2002 werden toegewezen - maar Van der Meer overleed voordat zijn geesteskind het levenslicht zag. Zijn familie wilde postuum erkenning, maar helaas: de patenten blijken ongeldig.

De like-button bij de Facebook-campus in Menlo Park, Californië. Beeld afp

Vrijdag bepaalde de rechter in het Amerikaanse Virginia dat de patentclaim, ingediend door het Amerikaanse patentenbureau Rembrandt IP, ongegrond was. Facebook - opgericht in 2004 - betoogde dat er andere technologie wordt gebruikt voor de lijkende features als de newsfeed. Ook waren de ideeën van Van der Meer niet nieuw, en dus waren de patenten ongeldig. Bovendien was er volgens Facebook te veel tijd overheen gegaan, Van der Meer overleed al tien jaar geleden. De jury stelde Facebook na een rechtszaak van vijf dagen volledig in het gelijk.

Overleed plotseling
Van der Meer overleed in juni 2004 plotseling op 44-jarige leeftijd. Voor zijn dood werkte Van der Meer onder de naam Surfbook.com, waarvoor hij het webdomein al had geregistreerd, aan een site waarop de exponentieel toenemende hoeveelheid data op het web op makkelijke wijze met vrienden kon worden gedeeld. In de jaren negentig werkte hij bij een klein softwarebedrijf, waar hij gefascineerd raakte door de razendsnelle groei van het internet. Hij begon zijn eigen bedrijf en probeerde zijn ideeën aan de man te brengen. Grote uitgevers als VNU en TMG, uitgever van de Telegraaf en koper van Hyves in 2010, zagen niets in zijn plannen.

In de aanklacht wordt Jos van der Meer beschreven als de grondlegger van het sociale web. Zijn patentaanvraag kwam in een tijd dat de eerste sociale netwerken, zoals Geocities en Six Degrees, al bestonden. Maar de manier waarop Van der Meer informatie sociaal wilde organiseren, onder andere door een mogelijkheid tot 'liken' van de content van vrienden, zou nieuw zijn. De like-button werd in 2009 geïntroduceerd op Facebook, en is sindsdien uitgegroeid tot één van de meest iconische features op het grootste sociale netwerk ter wereld. Het patent van Van der Meer zou zelfs genoemd zijn in een patentaanvraag van Facebook in 2012.

Mark Zuckerberg kwam in 2004 met zijn Facebook, Jos van der Meer patenteerde de technologie voor zijn 'Surfbook' in 1998. Beeld reuters

Bestookt
In 2012, in de tijd dat Facebook naar de beurs ging, werd de familie van Van der Meer naar eigen zeggen bestookt met e-mails van Amerikaanse patentbureaus. Deze bedrijven kopen patenten op om er vervolgens geld te verdienen met schadeclaims uit rechtszaken. De familie besloot met één van de partijen in zee te gaan, en de patenten te overhandigen aan Rembrandt IP. Hiermee hoopte de familie om postuum erkenning te krijgen voor Van der Meer.

Facebook, dat wordt bestookt met patentclaims, zegt verheugd te zijn met de uitspraak. 'Deze uitspraak bevestigt onze overtuiging dat de patenten ongeldig zijn en daarom niet zijn geschonden', zegt een advocaat van Facebook in een verklaring tegen Bloomberg. Het patentbureau laat het er echter niet bij zitten. Nog voordat de rechter zijn vonnis had uitgesproken, had Rembrandt IP al bezwaar ingediend. De rechter zou in zijn vraagstelling aan getuigen dermate bevooroordeeld zijn overgekomen, dat Rembrandt IP hierdoor benadeeld zou zijn tegenover de jury die het oordeel moest vellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden