Facebook erkent dat sociale media als Facebook mensen ongelukkig kunnen maken - de oplossing: méér Facebook

Facebook heeft de oplossing gevonden voor alle problemen die sociale media als Facebook in de samenleving mede veroorzaken: méér Facebook.

Het icoontje van Facebook. Foto epa

Worden Facebookgebruikers ongelukkiger als ze doelloos door hun tijdlijn scrollen? Laat ze meer updates plaatsen, zodat ze zelf de 'likes' krijgen en uit hun isolement komen. Faciliteert Facebook dat groepen in de samenleving zich van elkaar isoleren door zichzelf op te sluiten in hun eigen socialemediabubbel? Intensief gebruik van digitale gemeenschappen zoals Facebook kan de verminderde gemeenschapszin in de maatschappij compenseren.

Hatelijke teksten

Sinds de zomer houdt Facebook een blog bij met de titel 'Moeilijke Vragen'. Het is geen gewone Facebookpromotie, maar een wetenschappelijk onderbouwde analyse van de problemen die sociale media kunnen veroorzaken of versterken. Medewerkers van Facebook geven in de artikelen toe dat het sociale netwerk mogelijk bijdraagt aan negatieve maatschappelijke ontwikkelingen. Opvallend vaak blijkt de oplossing voor de geïdentificeerde problemen niet te schuilen in het mijden van Facebook, maar juist in een intensiever gebruik ervan.

Zo geeft Facebook toe dat sociale netwerken het zaaien van haat veel makkelijker maken. De oplossing volgens Facebook: intensiever gebruik van Facebook, zodat hatelijke teksten sneller herkend worden en de kwalijke berichten geweerd kunnen worden.

Facebook kan slecht zijn voor kinderen, erkent Facebook in zijn bedrijfsblog. Maar er is een oplossing: Facebook heeft Messenger Kids ontwikkeld. Daarmee kunnen kinderen veilig communiceren en onderling chatten.

Moderne mens is 'samen alleen'

Het recentste blogbericht is van hoofd onderzoek David Ginsberg en onderzoeker Moira Burke, beiden in dienst van Facebook. Ze schrijven over de bezorgdheid van gebruikers over het effect van sociale media op hun mentale gezondheid. Ginsberg en Burke citeren een psycholoog die concludeert dat de moderne mens 'samen alleen' is door veelvuldig telefoongebruik, dus niet communiceert met de mensen om hem heen omdat hij continu op zijn smartphone kijkt. Een andere psycholoog brengt depressie onder tieners in verband met het gebruik van moderne technologie. Facebookgebruikers die passief door hun tijdlijn scrollen en hun profiel vooral gebruiken om de berichten van anderen te 'liken' gaan zich slechter voelen, geven de Facebook-onderzoekers toe.

Een goede reden om Facebook eens af te sluiten, lijkt dan de logische conclusie. Ginsberg en Burke komen met een andere suggestie: de passiviteit van de Facebookgebruiker is het probleem. Gebruikers die zich slecht voelen zouden vaker zelf berichten moeten plaatsen, commentaren moeten achterlaten en persoonlijke berichtjes naar mensen moeten sturen.


Dit schreven we eerder over de spijtoptanten van Silicon Valley en hun kritiek op Facebook

Chamath Palihapitiya, ex-topman bij Facebook, heeft spijt van zijn bijdrage aan het succes van het bedrijf. Facebook draagt volgens hem bij aan de verspreiding van misinformatie en onwaarheden. 'Ik voel me geweldig schuldig dat ik heb meegeholpen dit bedrijf te maken. We hebben iets gecreëerd wat de sociale structuur in de samenleving verscheurt.'

Bekeerlingen zijn het fanatiekst, concludeert Loes Reijmer. 'Ze hebben vast gelijk, hoor. Maar het wringt wel een beetje dat Silicon Valley ons wéér komt vertellen hoe te leven, nu in de vorm van spijtoptanten. Ze aarzelen niet om te dreigen met de apocalyps.'

Ook Steve Jobs gaf zijn kinderen geen iPad, schrijft Aleid Truijens. 'Onder Silicon Valley-bazen is het al jarenlang chic om hun kinderen naar elitaire, niet-gedigitaliseerde scholen te sturen, met échte sportvelden, schoolorkesten en schildersateliers, waar ze écht onderwijs krijgen; de iPad is voor de domme massa.'

Meer over