Facebook bouwt eigen dorp omdat de huren in Silicon Valley de pan uit rijzen

In Silicon Valley rijzen de huren en woningprijzen zó de pan uit dat Facebook een eigen dorp gaat aanleggen. In 2021 moet tegenover het hoofdkantoor in Menlo Park het eerste deel van een heuse 'Facebookgemeente' met 1.500 appartementen zijn verrezen, compleet met dorpsplein, winkelcentrum, kantoren en parken.

Lisa van der Velden
Zo moet Willow Campus eruit gaan zien. Beeld reuters
Zo moet Willow Campus eruit gaan zien.Beeld reuters

Dat heeft het techbedrijf in een blogpost aangekondigd. In Facebookdorp, officieel 'Willow Campus' geheten, mogen zowel werknemers als niet-werknemers wonen en staan straks tweehonderd woningen met prijzen die lager dan marktconform zijn.

Facebook stapt naar eigen zeggen in het vastgoed omdat regionale overheden 'falen'. Zij zouden veel te weinig in infrastructuur hebben geïnvesteerd, waardoor woningen nu onbetaalbaar zijn en woon-werkverkeer ellenlang is.

Volgens bewoners en actiegroepen zijn juist Facebook en andere techbedrijven verantwoordelijk voor de oververhitte woningmarkt in de Baai van San Francisco. Uit cijfers van vastgoedsite Rent Jungle blijkt dat de gemiddelde huurprijs in Menlo Park ruim drie keer zo hoog is als in 2011, toen het sociale netwerk zijn komst naar de stad aankondigde. Tegenwoordig betalen Menlo Park-bewoners voor een appartement met twee slaapkamers 3.934 dollar (3.455 euro) huur per maand. In heel Silicon Valley steeg de gemiddelde huizenprijs de afgelopen vijf jaar van 535 naar 888 duizend dollar.

Hierdoor zien steeds meer minderbedeelde inwoners zich genoodzaakt te vertrekken en 'veryuppen' wijken in rap tempo, tot grote frustratie van oorspronkelijke bewoners. Zij protesteren al jaren tegen deze vorm van verdringing, bijvoorbeeld door het blokkeren en vernielen van de shuttlebussen waarmee techbedrijven werknemers naar kantoor vervoeren.

Bij dergelijke demonstraties droegen betogers spandoeken met teksten als 'Fuck off Google', 'Go away Apple', en zelfs een grafkist waarop 'betaalbare huisvesting' stond. Dat Facebook medewerkers die dichterbij de stad kwamen wonen beloonde met 10 duizend dollar, viel eveneens in slechte aarde.

Goede buur

Met de bouw van een eigen dorp hoopt Facebook in ieder geval een deel van deze kritiek te ondervangen. Door eigen appartementen aan te leggen verjaagt het sociale netwerk geen armere buren uit bestaande woningen; door 15 procent van deze woningen onder de marktprijs aan te bieden draagt het bedrijf een (klein) steentje bij aan betaalbare woonruimte.

Hoewel autoriteiten, actiegroepen en Facebook de verantwoordelijkheid voor de huidige huizencrisis bij elkaar leggen, lijkt iedereen enthousiast over Willow Campus. 'Ik hoop dat meer techbedrijven met dit soort betaalbare huizenprojecten komen', twitterde de burgemeester van Menlo Park. De directeur van een lokale NGO zegt tegen de The Guardian dat Facebook de gemeenschap eindelijk heeft gehoord. 'We hebben het gevoel dat zij oprecht een goede buur willen zijn.'

Vorige maand liet ook Google weten 300 prefab-appartementen voor werknemers te bouwen. Apple heeft nog geen plannen in die richting bekendgemaakt, maar betaalt de stad Cupertino wel vijf miljoen dollar 'huisvestingcompensatie', voor de last die het bedrijf op de woningmarkt drukt.

In 2021 moet tegenover het Facebook-hoofdkantoor in Menlo Park Willow Campus zijn verrezen, een dorp met 1500 appartementen. Beeld Reuters
In 2021 moet tegenover het Facebook-hoofdkantoor in Menlo Park Willow Campus zijn verrezen, een dorp met 1500 appartementen.Beeld Reuters

Lees verder

Met de komst van de techindustrie uit het nabijgelegen Silicon Valley stroomde er zoveel geld naar San Francisco, dat huren en woningprijzen omhoog zijn geschoten en veel oorspronkelijke bewoners hun heil elders hebben gezocht. Wat is er over van de hippiecultuur in een stad die door techyuppen is overgenomen? Volkskrant-correspondent Michael Persson sliep in een commune en nam poolshoogte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden