Eyals top 10

Ici et Ailleurs – Jean-Luc Godard (1976)..

Hitler connais pas?– Bertrand Blier (1963)

Ma’loul – Michel Khleifi (1985)

Blind Kind – Johan van der Keuken (1964)

The Memory of Justice – Marcel Ophüls (1976)

Moeder Dao, de schildpadgelijkende – Vincent Monnikendam (1995)

Testimonies – Ido Sela (1993)

Punishment Park – Peter Watkins (1971)

Philips Radio – Joris Ivens (1931)

S21, la machine de mort Khmère Rouge – Rithy Panh (2003)

‘Dit zijn de documentaires die ik nu graag zou willen zien, en waarvan ik tegen anderen zeg: daar moet je heen! Toen ik de lijst eenmaal had, begon ik de logica te begrijpen.Wat laten ze zien? Wat blijft verborgen? Ze gaan over hoe de werkelijkheid te representeren. Zoals bij Johan van der Keuken de blinde jongen met zijn oren kijkt.

Dat er drie Nederlandse films bij zijn, is geen toeval. Er is een Nederlandse school, en er is filmbeleid waardoor de documentaires ook te zien zijn. Ik ben niet per se een Ivens-adept, met zijn politiek ben ik het doorgaans niet eens. Maar in Philips Radio laat hij prachtig zien hoe de machine de mens vervangt. De visuele structuur is zo sterk. En dan te bedenken dat de film als bedrijfsdocumentaire in opdracht van Philips gemaakt is.

Moeder Dao, de schildpadgelijkende zag ik ooit in Marseille. Het is een treffend verhaal over dekolonisatie. Ik ken geen andere film van Van Monnikendam, maar deze raad ik iedereen aan te zien.

Ma’Loul en S21, daarvan vind je een echo terug in mijn werk. Punishment park was ooit een futuristische film, die inmiddels door het heden is ingehaald en geen fictie meer is.

Hitler connais pas? van Bertrand Blier is onbekend. Ook op internet vind je hem niet. Het zijn louter pratende hoofden: jongeren van 16 of 17 die in 1963 over hun leven vertellen; de eerste naoorlogse generatie, hun ouders kampen nog volop met een oorlogstrauma. Ook pratende hoofden kunnen een mooi concept zijn.

Mijn lijst telt veel korte films. Dat staat ver af van wat ik zelf doe. Ik weet niet hoe je in zeventien of twintig minuten iets moet vertellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden