Extreemrechtse uitgeverij van Vlaams Belang mag van rechter naar Boekenbeurs Antwerpen

Vlaams Belang krijgt voet aan de grond

De Boekenbeurs in Antwerpen mag niet langer een stand weigeren aan de huisuitgeverij van het Vlaams Belang. Dat heeft een Belgische rechter dinsdag beslist.

Filip Dewinter is één van de Vlaams Belang politici die Uitgeverij Egmont publiceert. Foto belga

De Boekenbeurs gaat in beroep, maar in de tussentijd krijgt uitgeverij Egmont, het uitgeefhuis van extreemrechts, voor het eerst toegang tot de hoogmis van de Vlaamse boekensector, die jaarlijks 150 duizend bezoekers trekt.

De Boekenbeurs weigerde jarenlang uitgeverij Egmont als standhouder toe te laten. Egmont werd eind jaren negentig door het Vlaams Belang (VB) opgericht, omdat geen andere uitgever de boeken van VB-politici wilde publiceren. Het fonds bevat publicaties van partijkopstukken als Filip Dewinter en Gerolf Annemans, naast anti-Belgische en anti-islamitische boeken.

De officiële reden voor de uitsluiting van uitgeverij Egmont is dat zij geen lid is van de beroepsorganisatie van Vlaamse uitgevers. Die ziet Egmont niet als een uitgeverij, maar als een politiek instrument. Uitgeverij en partij delen hetzelfde adres en dezelfde bestuurders. De Boekenbeurs zegt alleen uitgevers toe te laten die door de beroepsorganisatie zijn erkend. Volgens de rechter schendt de Boekenbeurs daarmee de antidiscriminatiewet en wordt Egmont 'ongelijk behandeld omwille van een politieke overtuiging'. De boekenmarkt moet de politieke uitgeverij toelaten op straffe van een dwangsom van 500 duizend euro per editie. 'Een overwinning voor de vrije meningsuiting', zei Dewinter in de Vlaamse media.

De organisator van de Boekenbeurs noemt de rechterlijke uitspraak absurd en gaat in beroep, maar zegt Egmont op de beurs van dit jaar, die eind deze maand begint, te zullen toelaten. Daarmee komt de normalisering van het Vlaams Belang, die door het cordon sanitaire altijd een uitzonderingspositie in de Vlaamse politiek is toegekend, weer een stap dichterbij.

Meer over