Experimentele Van der Schoot wil samenwerken

De nieuwe baas van Ro, Bianca van der Schoot, trekt op met Johan Simons voor Theater Rotterdam.

Bianca van der Schoot. Beeld null
Bianca van der Schoot.

Onverwacht en een spannende keuze, zo reageerde de theaterwereld afgelopen donderdag op de bekendmaking dat Bianca van der Schoot (42) de nieuwe artistiek leider wordt van het Rotterdamse Ro Theater. Ze volgt daar per augustus 2016 Alize Zandwijk op.

Het is bijzonder dat een groot stadsgezelschap niet kiest voor een meer traditionele regisseur als artistiek leider, maar voor een theatermaker die bekend staat om haar experimenteerdrift, vernieuwingsdrang en soms bikkelharde, compromisloze theatertaal.

Flinke hand

Behalve een sollicitatiecommissie van het Ro, had regisseur Johan Simons een flinke hand in deze benoeming. Simons is druk doende met de opbouw van Theater Rotterdam. Dat is een nieuw te vormen alliantie tussen het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam en Wunderbaum, waarvan hij vanaf 2017 de artistiek directeur is. Dit moet één groot Rotterdams theatermachtsblok worden, waarvan Simons de inhoudelijke koers zal uitzetten. De vraag is hoeveel vrijheid er is voor de artistiek leider van het Ro.

'Johan Simons faciliteert het artistiek inhoudelijke gesprek binnen Theater Rotterdam', aldus Van der Schoot. 'Hij noemt zich de aanjager. Onder zijn leiding ontwikkelen we samen Theater Rotterdam.'

Stevig plan

Van der Schoot barst van de ideeën, waarin 'een bouwplaats voor theatermakers en kunstenaars' een centrale positie inneemt. 'Ik heb in mijn sollicitatie een stevig plan op tafel gelegd, als uitgangspunt van het profiel dat we gaan ontwikkelen voor het nieuwe Ro Theater, binnen de kaders van Theater Rotterdam. Daarvoor draag ik de artistieke verantwoordelijkheid. Ik gedij in collectieve werkprocessen. Zo maak ik al vijftien jaar theater.'

Van der Schoot studeerde in 1999 af aan de Mime Opleiding in Amsterdam. Daarna richtte ze met Suzan Boogaerdt de groep Boogaerdt/VanderSchoot op. Ze vielen op met hun beeldende voorstellingen. In 2011 maakten ze het confronterende BIMBO, dat het begin vormde van een succesvolle reeks over de uitwassen van de beeldcultuur.

Oostpool

Vanaf 2013 werkt het duo bij Toneelgroep Oostpool, waar ze een geestverwant vonden in regisseur Susanne Kennedy en het prijswinnende Hideous (Wo)men maakten. Deze zomer werken ze aan Orfeo in de Ruhrtriënnale, een Duits festival, dat sinds kort wordt geleid door Johan Simons. Op dit moment speelt Van der Schoot in de voorstelling Angels in America van Oostpool.

Na augustus 2016 blijft het duo Boogaerdt/VanderSchoot bestaan. Susanne Kennedy en regisseur Erik Whien krijgen een vaste plek. Suzan Boogaerdt wordt sparringpartner bij het ontwikkelen van het beleid van het nieuwe Ro Theater en voor Theater Rotterdam. Maar, en daar is Van der Schoot helder in: 'Het leiderschap van het Ro Theater, dat draag ik alleen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden