Exodus bij Querido Kinderboeken: dertig schrijvers vertrekken uit solidariteit met opgestapte redacteuren

Uitgeverij Querido Kinderen, onderdeel van WPG Uitgevers, raakt minimaal dertig kinderboekenschrijvers kwijt. Maandagavond maakten de schrijvers - onder wie Guus Kuijer, Toon Tellegen, Bibi Dumon Tak, Francine Oomen en Anna Woltz - bekend dat ze de uitgeverij verlaten.

Wilma de Rek
Bibi Dumon Tak geeft haar handtekening aan twee jonge fans tijdens de uitreiking van de Gouden Griffel 2012. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Bibi Dumon Tak geeft haar handtekening aan twee jonge fans tijdens de uitreiking van de Gouden Griffel 2012.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De schrijvers verklaren zich solidair met de zeskoppige redactie van Querido Kinderen, die maandagmiddag haar ontslag indiende na een al maanden slepend conflict met het moederconcern.

Aanleiding voor het conflict is de voorgenomen verhuizing van de kinderboekenpoot van Querido naar het pand van WPG aan de Wibautstraat. De redactie wil in het huidige pand blijven, waar ook de volwassenenpoot van Querido zit. Formeel zijn de twee Querido's twee aparte bedrijven, maar in de praktijk werken ze intensief samen. Auteurs als Guus Kuijer en Toon Tellegen publiceren hun kinderboeken bij Querido kinderen (en dus bij WPG) en hun werk voor volwassenen bij Querido (en dus bij Singel Uitgeverijen, waarvan Querido onderdeel is).

Afgelopen vrijdag stuurde een twaalftal schrijvers een brief naar WPG waarin stond dat ze vernomen hadden dat er onrust was bij de redactie van Querido Kinderen, en dat ze de redacteuren zouden volgen als die zouden vertrekken. 'We doen dit uit solidariteit', zegt kinderboekenschrijver Edward van de Vendel (Oliver, Stem op de okapi), die 'per ongeluk' zegt te zijn gebombardeerd tot woordvoerder van de vertrokken schrijvers.

'De band tussen redacteuren en schrijvers is groot. Met het WPG-concern is die band veel afstandelijker. Dat blijkt ook uit het feit dat WPG ons bij die discussie over de verhuizing nooit om onze mening heeft gevraagd.' In de dagen erna groeide het aantal 'solidaire' schrijvers uit tot dertig, meer dan de helft van het totale aantal aan Querido verbonden kinderboekenschrijvers.

Splitsing

Emanuel Querido (1871-1943) richtte zijn uitgeverij in 1915 op als uitgeverij van boeken voor volwassenen en kinderen. Tot 2014 was Querido gewoon één bedrijf, de laatste jaren als onderdeel van WPG Uitgevers. In 2014 nam directeur Paulien Loerts de volwassenenpoot van het bedrijf mee na een managementbuy-out, samen met de uitgeverijen De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar, Athenaeum en Q. Moederconcern WPG zat in financiële problemen en wilde van een aantal verliesgevende activiteiten af.

Loerts wilde Querido als geheel meenemen, maar WPG wenste de wél succesvolle en winstgevende kinderboekentak niet te laten gaan. Na lang onderhandelen werd besloten het bedrijf te splitsen in een volwassenen- en een kinderboekenpoot. De toenmalige baas van WPG Koen Clement en Paulien Loerts kwamen een constructie overeen die Loerts later omschreef als een 'co-ouderschap': Querido Kinderboeken bleef onderdeel van WPG, maar verhuisde wel mee met het door haar nieuw opgerichte bedrijf Singel Uitgeverijen. Contractueel vielen de schrijvers vanaf dat moment onder WPG Kindermedia BV.

Afgelopen juni maakte WPG bekend dat aan het co-ouderschap een einde moest komen; de redactie van Querido Kinderboeken zou per 1 oktober verhuizen naar de Wibautstraat. Pogingen van Singel Uitgeverijen om de kinderboekentak van Querido alsnog met Querido te herenigen, liepen op niets uit. Paulien Loerts zegt van WPG Uitgevers geen commentaar te mogen geven. De redacteuren van Querido Kinderboeken zijn evenmin bereikbaar voor commentaar. De opgestapte schrijvers beraden zich vanavond op verdere stappen.

Het zit WPG niet mee. Afgelopen vrijdag werd ook al bekend dat bestsellerauteur A.F.Th. van der Heijden vertrekt bij het bedrijf, waar ex-politica Femke Halsema voorzitter van de raad van commissarissen is. Van der Heijden zat acht jaar bij De Bezige Bij, net als Querido Kinderen onderdeel van het WPG-concern, en besloot na onenigheid over 'de zakelijke en creatieve aspecten' van nieuw te publiceren werk op te stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden