Excuses Amazon voor drukfout in nieuw boek Harper Lee

Amazon heeft duizenden Britse lezers van een nieuwe versie Go Set A Watchman van Harper Lee moeten voorzien, nadat was gebleken dat er in het laatste hoofdstuk van het boek zinnen ontbraken.

null Beeld afp
Beeld afp

Go Set A Watchman lag afgelopen woensdag in de winkels en duizenden mensen hadden het boek van tevoren bij Amazon besteld, zodat ze het op die dag thuisbezorgd zouden krijgen. Nadat fans van Harper Lee op internet met elkaar in discussie gingen over de inhoud van het boek, bleek dat er bij het drukken iets was misgegaan. Cruciale delen in het laatste hoofdstuk ontbraken, aldus The Daily Mail. Amazon liet weten direct nieuwe exemplaren op te sturen en stuurde klanten met de verkeerde druk een e-mail met de ontbrekende negen zinnen.

De publicatie van het boek is omstreden. Hoewel Go Set A Watchman is uitgebracht als vervolg op de klassieker To Kill A Mockingbird, is het verhaal in werkelijkheid een eerdere versie van Harper Lee's bestseller uit 1960. Het boek werd in 1957 gekocht door een uitgever, maar niet goed genoeg bevonden voor publicatie, waarop Lee het herschreef en het een nieuwe titel kreeg. De eerdere versie van het manuscript werd in 2011 gevonden door Lee's advocaat Tonja Carter. Twee maanden na de dood van Lee's zuster, die haar belangen behartigde, maakte Carter bekend dat Go Set A Watchman zou worden uitgebracht.

Toestemming
Critici betwijfelen of Lee, die zich zelden in het openbaar begeeft en aan geheugenverlies lijdt, wel echt toestemming heeft gegeven of kunnen geven voor de publicatie. Lee heeft in de afgelopen tientallen jaren meerdere malen gezegd dat ze nooit meer een boek zou uitbrengen. Een paar dagen voordat het boek uitkwam, bleek ook dat hoofdpersoon Atticus Finch, die als advocaat in Lee's bestseller To Kill A Mockingbird opkwam voor de rechten van een zwarte jongen in het zuiden van de Verenigde Staten, in het nieuwe boek een racist is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden