tv-recensie prinsjesdag

Everything was great op de politieke catwalk. Op de bank werd het tijd voor iets beters

Politici deden hun uiterste best om het op Prinsjesdag vooral niet over de inhoud te laten gaan.

‘Meer mensen moeten concreet merken dat het goed gaat’, las koning Willem-Alexander voor uit de Troontrede. Eerst zien, dan geloven, reageerden mensen als Gert-Jan Segers, Henk Krol en ‘de mensen in het land’, die in het meer dan drie uur durende liveverslag van de NOS vertegenwoordigd werden door mensen die zich op Prinsjesdag in een winkelcentrum in Nieuwegein bevonden. 

Wat merkten we er dinsdag van dat we concreet moeten gaan merken dat het goed gaat? De beeldmakers van de politieke partijen hadden om te beginnen hun uiterste best gedaan om de aandacht van het d-woord en andere moeilijke woorden af te leiden. 

‘Go Wopke’, begon het CDA ’s ochtends vroeg in een ludiek filmpje dat speciaal was gefabriceerd om de stemming er alvast in te brengen op social media. Het was een aanmoediging voor Wopke Hoekstra die zijn eerste Prinsjesdag als minister van Financiën tegemoetging. ‘Omdat we weten dat alle eerste keren spannend zijn…’ In een appgroep informeerde Hoekstra zogenaamd of iedereen al wakker was, waarna Mona Keijzer typte dat ze haar hoedje al op had, Hugo de Jonge een foto van zijn plezierschoeisel du jour stuurde en Sybrand Buma een gifje van zichzelf deelde.

Een half uur later kwam de VVD met de overtreffende trap. Een surrealistische modeshow van VVD’ers, met een knipogende smiley: ‘Prinsjesdag… plannen, cijfers, miljoenen… Maar vooral: de politieke catwalk!’ Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen om de lachebekjes in Den Haag.

Bij de voorspelbare Prinsjesdag-televisie vol feitjes valt altijd wel wat te grinniken. Neem het eeuwige oplezen van de namen van de paarden die voor de koets lopen, ‘onder wie het paard Wodka’. Of de glazen koets ook een mooie koets is, vroeg Astrid Kersseboom aan de directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. ‘Het is een hele mooie koets, als je van koetsen houdt’, antwoordde die. 

‘Het belangrijkste is gewoon gezellig met elkaar zijn’, zei een jongen langs de kant over de derde dinsdag in september – hij zei er eerlijk bij dat de inhoud hem nauwelijks interesseerde. Vooral de politieke catwalk.

Minister Kajsa Ollongren gunde EenVandaag een kijkje in haar keuken, waar ze halfvolle melk stond op te schuimen alvorens ze haar hoed opzette. Wopke Hoekstra werd de hele dag gevolgd door de camera’s van de NOS, zodat we konden zien dat zelfs de politie hem aan het filmen was. 

GroenLinks had ondertussen een inhaker op het VVD-filmpje online gegooid: ‘teens react to VVD-video’. ‘Hebben we weer jullie aandacht met deze domme filmpjes? Mooi.’

In de avond zat ‘Go Wopke’ bij talkshow M (KRONCRV) waar Margriet van der Linden voor M’s doen uitgebreid de tijd nam voor een solide poging om de goednieuwsshow te doorprikken. En waar Hoekstra zijn goednieuwsshow voortzette, met d-woord en al. Op Twitter meldde hij na afloop dat hij een ‘prachtige Prinsjesdag’ had afgesloten bij ‘prachtig programma’ M

Everything was great op de politieke catwalk. Op de bank werd het tijd voor iets beters.

M (KRONCRV) Beeld M (KRONCRV)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.