Weekendwijzer

Everything is a Present, 3Doc: On-Nederlands goed, De geniale gekte van Glenn Gould

De 8 interessantste programma's dit weekend, van een vier uur durende documentaire over comeback kid Clinton tot Thomas Erdbrinks fraaie Iran-serie.

Hillary en Bill Clinton , begin jaren zeventig. Beeld HH
Hillary en Bill Clinton , begin jaren zeventig.Beeld HH

1. Everything is a present

Zaterdag, Canvas, 17.45 uur

Op haar 106de speelde ze nog dagelijks piano. Met acht vingers. Twee wilden er niet meer bewegen. Alice Herz-Sommer, tot haar dood in 2014 (op haar honderdtiende) de oudste Holocaust-overlever. Alice was een pianiste die, toen de nazi's haar land Tsjechoslowakije bezetten, de moeilijke 27 Études van Chopin begon in te studeren. 'Ik dacht als ik die kan spelen, blijf ik leven.' Dat gebeurde.

In Theresienstadt speelde ze op de valse piano. Die stond er om de inspecteurs van het Rode Kruis het idee te geven dat dit een kamp was met een bloeiend cultureel leven. 'De muziek voedde ons. Door de muziek bleven we in leven.' Alice Herz verloor haar moeder en man in de oorlog, maar zag zichzelf niet als slachtoffer. 'Ik heb geleerd om dankbaar te zijn', zei ze. 'Voor de zon die schijnt. Voor een glimlach. Maar in een ding ben ik een pessimist. Wat met de joden is gebeurd, zal weer gebeuren. Mensen leren niet van de geschiedenis.'

2. 3Doc: On-Nederlands goed

Zaterdag, NPO 3, 22.40 uur

Muziekdocumentaire van 3FM-dj Michiel Veenstra, die onderzoekt waarom de Nederlandse popmuziek het ineens zo goed doet in het buitenland. Lange tijd waren het vrijwel alleen de Nederlandse dj's die internationaal succes hadden, maar in 2014 wisten talloze Nederlandse muzikanten, waaronder Songfestival-hit The Common Linnets, rapper Mr. Probz, zangers als Blaudzun en Dotan en bands als Kensington en Chef'Special veel op te treden in landen als Duitsland, Italië, Engeland en zelfs Amerika. Wat is het geheim achter deze generatie Nederlandse artiesten? Naast reisreportages over de artiesten zelf wordt er gesproken met popkenners en belangrijke spelers uit de internationale muziekindustrie.

3. De geniale gekte van Glenn Gould

Zaterdag, NPO Cultura, 20.30 uur

'Wat hij met Bach deed. Alsof hij een klok uit elkaar had gehaald en totaal anders weer in elkaar had gezet. De muziek klonk zo anders dan wat ik kende.' Een vriendin over Glenn Gould. De pianist die in de jaren vijftig Bachs Goldbergvariaties op de piano speelde of het jazz was. Een mediagenieke musicus die op een kleuterstoeltje voor de piano zat, met zijn neus zo ongeveer op de toetsen, en 'meehumde' als hij speelde. 'Dat deed hij het liefst', zegt een jeugdvriend in deze film over Gould. 'Spelen en er hard bij zingen. Dan was hij helemaal in trance. Maar als ik dan om twee uur 's nachts voorzichtig zei, 'eh, dan ga ik nu maar eens', dan zei hij: 'Nee ga niet. Blijf.''

4. Clinton

Zondag, NPO Doc, 12.00 uur

Voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien: de in totaal vier uur (!) durende PBS-serie over Bill Clinton, de president die Amerika door de jaren negentig loodste. Het eerste deel gaat over de jonge Bill. Een jongen uit Arkansas met een alcoholische stiefvader, die al van jongsafaan wist dat hij president wilde worden. Helemaal toen hij JFK een keer de hand mocht schudden. In 1971 ontmoette hij in de bibliotheek van Yale een meisje met een bril, dat net zo van het politieke spel hield als hij. Eigenlijk wilden Bill en Hillary samen president worden.

In de eerste aflevering van Clinton wisselen Clintons krachten en zwakheden elkaar evenredig af. Zijn zwakte: vrouwen. Voor Monica Lewinsky waren er anderen. Veel. 'Als vliegen rond de honing', zegt een medewerker van toen. 'Hij had die adoratie nodig.'

Zijn kracht: Dat hij, de comeback kid, zelfs na de diepste nederlaag altijd weer terugkwam.

6. Dus ik ben op reis

Zondag, NPO 2, 19.30 uur

'Wat eet je dan?' is de vraag die Moneyless Man Mark Boyle het vaakst te horen krijgt, als hij vertelt dat hij zonder geld leeft. Dat is eenvoudiger dan je denkt, zegt Boyle. Hij plukt van allerlei eetbaars in de natuur, heeft een groentetuin, eet op wat over is bij supermarkten. En hij ruilt van alles. Stine Jensen gaat in Dus ik ben op reis bij Mark Boyle op bezoek in Ierland, en probeert zijn experiment in het klein na te doen. In Jensens reisserie over identiteit gaat het deze keer over geld. Geld is niet gewoon geld. Het symboliseert van alles: vrijheid, onafhankelijkheid, geluk, veiligheid.

7. Onze man in Teheran

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Na jubelende reacties en 502 duizend kijkers voor de eerste aflevering van zijn reportageserie, richt Iran-correspondent Thomas Erdbrink zich in aflevering twee op de op zijn zachtst gezegd moeizame relatie tussen Iran en Amerika.Dat blijkt onder meer uit de registratie van een Amerika-haatpreek die tijdens het vrijdaggebed over het volk wordt uitgestort.

Een van de grootste enthousiastelingen in de moskee is 'Mr. Bigmouth', een Iraniër die altijd vooraan staat als er voor de camera anti-Amerikaanse leuzen geschreeuwd moeten worden.Vervolgens gaat Erdbrink op de thee bij Mr. Bigmouth thuis, waar hij zijn denkbeelden nader verklaart.

Een fenomeen dat moet bewijzen dat Iran de VS helemaal niet nodig heeft is Zam Zam, de Iraanse variant van Coca Cola. Erdbrink brengt een bezoekje aan de Zam Zamfabriek.

8. B.B. King: Life of Riley

Zondag, Canvas, 21.25 uur

Documentaire over het leven van de inmiddels 89-jarige bluesmuzikant B.B. King. Riley B. King werd in 1925 geboren op een katoenplantage in Mississippi, en wist na een lange strijd tegen racisme en vooroordelen uit te groeien tot 'King of Blues', met de verkoop van meer dan 40 miljoen platen wereldwijd. Aan deze documentaire van Jon Brewer uit 2012 verleenden collega-muzikanten als Eric Clapton, Carlos Santana en Ringo Starr hun medewerking, net zoals entertainmentcollega's als komiek Bill Cosby en acteur Bruce Willis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden