Weekendwijzer

Everyday miracles, Talking to the dead, Boeken

De 8 interessantste programma's dit weekend, van de adoptie van Haïtiaanse kinderen na de aardbeving tot een Nederlandse schaatslegende.

Mirjam Bosgraaf en Joris Henquet
Kinderen in een tehuis in Port-au-Prince, twee weken na de aardbeving. Beeld Reuters
Kinderen in een tehuis in Port-au-Prince, twee weken na de aardbeving.Beeld Reuters

1. Everyday miracles: The genius of sofas, stockings and scanners

Zaterdag, BBC 4, 19.00 uur

Mark Miodownik werd als jongen met een scheermesje gestoken toen hij in de Londense metro weigerde zijn portemonnee aan een overvaller te overhandigen. Dat zo'n flinterdun dingetje zoveel schade kon aanrichten - het had dwars door zijn winterjas heen een diepe wond veroorzaakt - vond hij zeer wonderlijk.

Het betekende het begin van Miodowniks fascinatie voor materialen. In deze serie laat hij meer 'magische materialen' zien die het leven van de moderne mens drastisch hebben veranderd: multiplex, gestaald beton, elektrisch licht. En de vondst van Otto Bayer. Die ontdekte bij toeval polyurethaan. Schuim dat hard is én zacht, en zo ongeveer voor alles te gebruiken: matrassen, fauteuils, hoofdsteunen, autostoelen. 'Wonderschuim', zegt Miodownik.

2. Talking to the dead

Zaterdag, Canvas, 20.40 uur

Deze Britse detective uit 2013, gebaseerd op het boek van thrillerschrijver Harry Bingham, draait om de jonge, beginnende politie-inspecteur Fiona Griffiths (Sophie Rundle). Zij beschikt over een briljante geest, maar lijdt ook aan het syndroom van Cotard, een psychische aandoening waarbij iemand de waan heeft dat hij dood is. Deze grillige persoonlijkheid zorgt voor heel wat extra drama, wanneer Fiona samen met haar geduldige collega Huw (Russell Tovey) de dubbele moord op een prostituee en haar vierjarige dochter moet oplossen.

3. Boeken

Zondag, NPO 1, 11.20 u

Wim Brands praat met de non-fictieschrijvers Toef Jaeger en Reggie Baay. Jaeger, journaliste bij NRC Handelsblad, schreef een biografie van de Nederlands/Zuid-Afrikaanse schrijver Henk van Woerden (1947-2005). In Koning Eenoog, een migrantenverhaal vertelt zij het levensverhaal van de ontheemde, eeuwig zoekende migrant Van Woerden, die met zijn oeuvre de literatuur over Zuid-Afrika veranderde.

Daarnaast is ook historicus Reggie Baay te gast. Hij vertelt over zijn boek Daar werd wat gruwelijks verricht, waarin hij de onbekende geschiedenis van de slavernij in Nederlandse Oost-Indië beschreef.

4. Dus ik ben op reis

Zondag, NPO 2, 19.25 uur

In een nieuwe vierdelige serie gaat filosofe Stine Jensen op zoek naar de wortels van onze identiteit. Voordat ze op reis gaat naar Israël, Ierland en de Verenigde Staten, blijft Jensen in de eerste aflevering nog even in Nederland, om zich verdiepen in de vraag: wat ben ik zonder mijn gedachten? Blijft er zonder mijn gedachten nog wel iets van mij over?

Op zoek naar antwoorden op deze vragen komt Jensen langs yoga-goeroes, spirituele coaches en een boeddhistisch filosoof. Ten slotte maakt ze een spirituele reis en probeert ze met behulp van de hallucinerende drug ayahuasca haar gedachten volledig los te laten.

5. 2Doc: The Kids Are OK

Zondag, NPO 2, 21.10 uur

Vijf jaar na de allesvernietigende aardbeving op Haïti wordt teruggeblikt op de Nederlandse reddingsoperatie waarbij ruim honderd adoptiekinderen uit de puinhopen werden gered en naar Nederland gebracht. Hoe kregen de adoptieorganisaties de regeringen van Nederland en Haïti zover om toestemming te geven voor deze actie? Was het ethisch juist om de kinderen versneld naar Nederland te halen? Hoe hebben de ouders het nieuws van de aardbeving ervaren terwijl ze het kind dat zij zouden gaan adopteren al in hun armen hadden gesloten? En hoe gaat het nu met de kinderen? Direct betrokkenen vertellen hun verhaal, onder wie Macky Hupkes, directeur van de Nederlandse Adoptie Stichting die in 2010 in de chaos een vliegtuig wist te charteren.

6. Jimi Hendrix: Hear my train a comin

Zondag, Canvas, 21.25 uur

'Hij veranderde de elektrische gitaar radicaal.' 'Niemand was zo krachtig en seksueel op de gitaar als hij.'

Lof uit Bob Smeatons film Hear my train a comin uit 2013 over Jimi Hendrix (1942-1970). Het is al de derde Hendrix-film van Smeaton en in deze zijn nieuwe beelden te zien van het concert dat Hendrix op het hoogtepunt van zijn carrière gaf op het Miami Pop Festival in 1968.

'Mindblowingly goed', zegt de regisseur. Hear my train gaat over Hendrix' leven. Hoe verlegen hij was als hij niet op het podium stond, wat er met hem gebeurde als hij wel op het podium stond, hoe snel zijn ster rees, hoe hard zijn dood aankwam.

null Beeld Kippa/ANP
Beeld Kippa/ANP

7. Billionaire's paradise: Inside Necker Island

Zondag, BBC2, 23.45 uur

Voor het eerst mocht er een BBC-camera mee naar Necker Island. Het exclusiefste vakantieresort ter wereld. Luxer bestaat niet. Vorig jaar kwam uit een vakantieonderzoek dat de Britten liever een nachtje op dit Caribische eiland zouden willen doorbrengen dan op Buckingham Palace. Necker Island is van Richard Branson, maar hij deelt het graag met medecelebrities. Prinses Diana was er, Nelson Mandela, Oprah Winfrey komt er graag.

Het grote Balinese huis, natuurlijk met privéstrand aan de aquamarijnkleurige zee, kost zo'n 50.000 euro. Per nacht uiteraard. Maar dan mag je er wel met z'n dertigen in.

De film laat zien dat het voor de honderd man personeel iets minder paradijselijk is dan voor de dertig gasten.

Necker Island Beeld BBC
Necker IslandBeeld BBC

8. Andere tijden sport

Zondag, NPO 1, 22.25 uur

In Canada is ze wereldberoemd en hooggeëerd. Ellen Burka was een in Amsterdam geboren joods meisje met een groot talent voor kunstschaatsen. Ze leerde zwieren op het ijsbaantje op het Museumplein in de lange winter van 1933.

Burka overleefde twee concentratiekampen, mede dankzij haar kunstrijtalent. Na de oorlog verhuisden zij en haar man naar Canada, waar ze weer het ijs op ging. Nu als coach. Ze coachte dochter Petra (wereldkampioen kunstschaatsen in 1964) en later de Canadese kampioen Toller Cranston, die nog een tijdje bij Burka in huis woonde. Ze is nu 93 en rijdt nog steeds naar de ijsbaan om pupillen te coachen. 'Wat moet ik de hele dag thuis doen?', zegt ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden