ColumnAaf Brandt Corstius

Even recapituleren wat we niet weten over de mensen in de Drentse boerderij

Even recapituleren wat we niet weten. Een vader met vijf kinderen is gevonden in een huis in Drenthe waar ze negen jaar afgezonderd van de wereld hebben geleefd. Maar misschien waren ze niet helemaal afgezonderd. Misschien zijn de vijf kinderen niet de kinderen van de oudere man. Misschien heeft hij nog ergens anders drie kinderen, die misschien eerder zijn gevlucht. Misschien ook niet. Misschien is het gezin geen gezin.

Dan is er de man die elke dag naar het huis ging en ’s avonds weer vertrok. De klusjesman, die misschien geen klusjesman is. Hij heet misschien Josef B., maar misschien niet. Hij was misschien degene die het pand huurde, maar het kan ook dat hij niet de huurder was. Hij wordt verdacht van vrijheidsberoving, maar misschien heeft hij niemand van zijn vrijheid beroofd. Misschien heeft de vader die misschien niet de vader is van het gezin dat misschien geen gezin is de anderen van hun vrijheid beroofd. Misschien is niemand van zijn vrijheid beroofd. Zeker is dat, als Josef B. de huurder was, hij zijn voornaam (Josef), afkomst (Oostenrijks) en beroep (klusjesman) niet mee heeft om in deze zaak onschuldig over te komen.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Gaan we even verder. Er lag ook nog een groot geldbedrag in de boerderij. Misschien heeft de vader die misschien niet de vader is dat witgewassen. Misschien heeft Josef B. die misschien niet Josef B. is het witgewassen.

Verder: misschien is de moeder van het gezin dat misschien geen gezin is dood. Misschien ook niet.

Misschien had de vader die misschien niet de vader is in de jaren negentig plannen om een commune voor ex-verslaafden op te richten in een bos bij Staphorst. Of misschien wilde hij daar een eigen utopie stichten.

Misschien woonde iedereen tegen zijn wil in de boerderij. Misschien woonden ze er uit vrije wil. Misschien woonden sommigen er uit vrije wil en sommigen niet. Misschien zaten ze er te wachten op het eind der tijden. Misschien zaten ze er niet te wachten op het eind der tijden. Misschien zaten ze ergens anders op te wachten. Misschien zaten ze nergens op te wachten.

Eén ding is zeker: de vader die misschien niet de vader is van de andere personen die misschien geen gezin vormen had ooit een bedrijf in houten speelgoed. De winkel is al tijden dicht, maar in de etalage staat nog steeds een houten telraam.

Houten speelgoed is dus voor eeuwig van zijn onschuldige karakter ontdaan.

Nog iets wat zeker is: op de gevel van de houten speelgoedwinkel staat de slogan ‘Natuurlijk zijn we allemaal’. Ook dat is, als statement op zich, honderd procent zeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden