Recensie Norway.Today

Eva Line de Boer haalt dit verhaal over twee tieners met een doodswens van 2000 naar 2019 ★★★☆☆

We zien een mooi rollenspel tussen een energiek meisje en een schat van een jongen. 

Joost Koning en Ayisha Siddiqi in Norway.Today. Beeld Foto Les de Meester

Nadat ze elkaar hebben ontmoet op internet besluiten twee pubers samen uit het leven te stappen. Ze nemen de benen en reizen naar een afgelegen fjord in Noorwegen. Daar staan ze letterlijk aan de rand van de afgrond. Springen ze of springen ze niet? Dat is het intrigerende uitgangspunt van het in 2000 geschreven toneelstuk Norway.Today van Igor Bauersima (geboren in Praag, daarna verhuisd naar Zwitserland). Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, en nu door Theater Zeelandia van 2000 naar 2019 gehaald. Liepen de jongeren in het oorspronkelijke stuk nog met enorme videocamera’s rond om elkaar te filmen, in de regie van Eva Line de Boer gebruiken ze nu hun smartphone.

De voorstelling begint fascinerend. Op een groot scherm zien we hoe Julie (Ayisha Siddiqi, Layla M.) en August (Joost Koning, Penoza) met elkaar in contact komen. Ze zijn eerlijk tegenover elkaar: hun leven heeft geen zin meer, ze voelen zich losgezongen van de realiteit en besluiten samen de laatste reis te maken. Zelfmoord onder jongeren is het thema, in Zeeland is het een reëel probleem. Jezelf nutteloos voelen, dwingende ouders, isolement – dat alles kan reden zijn voor een vurig verlangen naar de totale vrijheid. ‘In tien seconden vallen en doodgaan, en alle gedachten afsluiten’, dat is wat Julie wil.

In bijna anderhalf uur zien we een mooi rollenspel tussen een energiek maar ook ontspoord meisje en een slungelachtige schat van een jongen. Op de valreep ontdekken ze zelfs nog de lichamelijke liefde, wat nog enige hoop geeft. In het decor waarin een groot, gapend gat domineert en ondersteund door dreigende muziek, scheren deze twee pubers gevaarlijk dicht langs de afgrond. Zullen ze springen?

Theater
Norway.Today van Igor Bauersima door Theater Zeelandia
Regie Eva Line de Boer. 4/3, Theater aan het Spui, Den Haag. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden