Eva Keuris is geen Truman Capote, maar komt aardig in de buurt

Verzonnen of niet: knap debuut.

Rolf Bos
null Beeld
Beeld

In haar debuut Over het spoor weet Eva Keuris de nodige verwarring te zaaien. Is dit een true crime-boek in het genre van In koelen bloede van Truman Capote of een 'gewone' thriller waarin alles verzonnen is? Die vraag laten we hier onbeantwoord, want het antwoord zou een hoop leesplezier wegnemen.

Keuris, dialoogschrijver voor tv-series als Onderweg naar morgen, introduceert in Over het spoor de 32-jarige 'ghostwriter' Stella Lammers, die in opdracht van een uitgever de geschiedenis gaat opschrijven van de moord op een jochie in Hilversum. Voor die daad, een ogenschijnlijke 'thrillkill' die herinneringen oproept aan de dood van de Britse peuter James Bulger, werden destijds drie tieners veroordeeld.

Eva Keuris
Over het spoor
Thriller
Prometheus; 256 pagina's; euro 19,99.

We zijn een paar jaar verder, het drietal is weer op vrije voeten. Lammers poogt te reconstrueren wat er destijds nou echt is gebeurd met de skateboardende Jordi de Wit. Ze krijgt een innig contact met Ingmar, die gezien werd als de leider van het drietal scholieren dat verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van Jordi.

Twee van de jongens (een van hen bekende de moord destijds, de anderen bleven ontkennen) leken meelopers te zijn. Aanvoerder Ingmar, ogenschijnlijk een arrogante Gooise braller, toont trekjes van de klassieke psychopaat. Hij zette de andere twee, de kwetsbare Julian en de joviale Remi, aan tot de misdaad.

Of toch niet? Lammers ontrafelt allengs meer van de geschiedenis, maar de lezer heeft tot een paar pagina's van het einde geen idee waar het naar toe leidt. Waren de jongens toch onschuldig, en was bijvoorbeeld de stiefvader van Jordi de moordenaar? Keuris, die de couleur locale in Het Gooi kundig beschrijft, is geen Truman Capote - maar ze komt met haar knappe debuut aardig in de buurt.

Eva Keuris. Beeld Felix Kalkman / Hollandse Hoogte
Eva Keuris.Beeld Felix Kalkman / Hollandse Hoogte

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden