Top & Flop In de media

Eva Jinek heeft het wel gezien op de late avond en Timur Perlin blijkt zelf naarder dan de nare man die hij opbelt

Top en flop: wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

Eva Jinek bepaalt zelf of iets (te) zwaar is. Beeld ANP Kippa

Top:

Een zekere mannelijke grootverdiener zou flirten met de commerciële omroep, een zekere vrouw die Eva Jinek heet, zou klaar zijn met de late avond; volgens de Hilversumse geruchtenmachine is een stoelendans rondom de NPO-talkshowtafels aanstaande.

‘Eva heeft bij de NPO aangegeven op termijn naar de vroege avond te willen’, bevestigde de manager van Jinek tegen het AD, dat daaraan toevoegde: ‘Niet zozeer omdat ze sinds september vorig jaar moeder is, maar vooral vanwege dit ‘loodzware tijdstip’ verlangt de talkshowkoningin naar een ommezwaai.’

In Het Mediaforum, de mediarubriek in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1, zei oud-Telegraaf-adjunct Jan-Kees Emmer dat hij het jammer zou vinden als ze van de late avond verdwijnt. ‘Dit is wereldwijd hét moment waar het gesprek van de volgende dag min of meer wordt bepaald.’ Dat het ‘loodzwaar’ is, daar kon hij inkomen. Maar: ‘Ze hoeft het maar om de drie maanden te doen. Het is dertien weken op, dertien weken af. Je hebt ook wel weer ruimte om bij te komen voordat je in een burn-out geraakt.’

We mogen het jammer vinden, maar het valt vooral te prijzen dat deze vrouw haar ambities uitspreekt en zelf bepaalt of iets (te) zwaar is, of om welke reden dan ook niet meer leuk of het hoogst haalbare. En, bonus: dat ook mensen die vroeg naar bed gaan hopelijk straks kunnen zien hoe lekker Eva Jinek bezig is.

Gidi Heesakkers

Flop: 

Radio-dj’s denken – het is een groot maatschappelijk probleem – nog weleens dat ze God zijn. Zo kon het gebeuren dat Timur Perlin, presentator op NPO Radio 2, afgelopen weekend een luisteraar uitschold voor ‘eikel’, of specifieker ‘EIKEL!!!’

De Timur Timur Show heeft een rubriek genaamd De RadioVergevingsDienst, waarbij luisteraars worden opgebeld die door de zender op de zwarte lijst zijn geplaatst vanwege nare berichten. Ontmoet je trol – kan best leuk zijn. Perlin belde naar Dave, een 58-jarige Amsterdammer met de stem van Jos Brink en de scherpte van Theo Hiddema. Die zou berichten hebben gestuurd als ‘dat is niet eens muziek, dat is slootwater’ – wat dan weer te denken geeft over het incasseringsvermogen van de mensen bij NPO Radio 2. 

Dave bleek welbespraakter dan Perlin. ‘Misschien is het zelfbeeld van de heren en dames niet al te sterk en wordt dat gecompenseerd met staatshoofdengedrag’, zei hij. ‘Alles is meteen een aanval.’ De luisteraar vond dat hij als belastingbetaler best kritiek mocht hebben. ‘Jullie zijn toch niet Erdogan?’ Perlin verloor zijn cool. ‘Ik probeer godverdomme een beetje netjes te blijven tegen je maar het is godverdomme onmogelijk’, schreeuwde hij. 

‘Ik laat me hier niet wegzetten als nare man’, merkte Dave op. Maar voor de luisteraars was het allang duidelijk. Die nare man zat aan de andere kant van de lijn. 

Loes Reijmer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden