Europese waakhond: WhatsApp moet stoppen met delen van data met Facebook

WhatsApp moet stoppen met het delen van informatie met moederbedrijf Facebook zolang de benodigde juridische bescherming van gebruikers nog niet is gewaarborgd. Dat schrijven de Europese privacywaakhonden, verenigd in de 'Artikel 29-werkgroep', vrijdag in een brief aan de Amerikaanse berichtendienst.

Mark Zuckenberg tijdens een Facebook-congres in 2014. Beeld afp

De waakhonden reageren op een recente wijziging van de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp, waarin staat dat de berichtendienst vanaf nu data deelt met Facebook. De toezichthouders maken zich zorgen over dit nieuwe beleid en vragen WhatsApp om zo snel mogelijk 'alle relevante informatie' naar de werkgroep op te sturen.

WhatsApp heeft laten weten alle vragen die de Europese toezichthouders hebben te zullen beantwoorden. 'We hebben constructieve gesprekken gehad en we zullen de geldende wetten blijven respecteren', verzekert een woordvoerster aan persbureau Reuters.

Gerichte reclames

Volgens WhatsApp verbeteren de nieuwe gebruiksvoorwaarden de gebruikerservaring, omdat WhatsAppers nu rechtstreeks kunnen communiceren met bedrijven. In de praktijk dienen de wijzigingen vooral een commercieel doel: ze stellen WhatsApp in staat om gebruikers zowel serviceberichten als gerichte reclames te sturen.

Facebook kocht WhatsApp in 2014 voor omgerekend 13,8 miljard euro. Het is voor het eerst sinds die overname dat de gebruikersvoorwaarden en het privacybeleid van het bedrijf zijn aangepast.

Bij de overname beloofde WhatsApp-bedenker Jan Koum nog dat WhatsApp nooit privégegevens aan anderen zou uitleveren.

Lees ook

Toen Facebook Whatsapp in 2014 overnam zeiden beide bedrijven dat er geen gegevens zouden worden gedeeld, maar tweeënhalf jaar en 1 miljard gebruikers later is dat precies wat gaat gebeuren. Privacy zit niet meer in het DNA van Whatsapp. (+)

Duitsland

In september verbood de Duitse privacywaakhond de koppeling van gegevens met Facebook. De toezichthouder noemt de beslissing niet alleen in strijd met de gebruiksvoorwaarden van het sociale netwerk en de berichtendienst voor mobiele telefoons zelf, maar ook een schending van de Duitse privacyregels. Eerst moet aan alle 35 miljoen Duitse WhatsApp-gebruikers expliciet om toestemming worden gevraagd.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens maakt ook deel uit van de Artikel 29-werkgroep. 'We zijn zeer actief betrokken geweest bij de opstelling van deze gezamenlijke brief', laat een woordvoerster desgevraagd weten. 'We vinden het belangrijk dat de consumenten goed worden ingelicht over de gevolgen van het delen van deze data. In november komen we bij elkaar om de details te bespreken en eventuele vervolgstappen te bepalen.'

Lock-in situatie

Hoogleraar Techniek en Ethiek Jeroen van den Hoven noemde twee maanden geleden het moment van het besluit veelzeggend. 'Je wacht tot mensen volledig aan jouw dienst gewend zijn, wat zeg ik, bijna verslaafd zijn, en dán ga je het exploiteren. Dat noemen we een 'lock-in' situatie.' Volgens Van den Hoven is Whatsapp zo belangrijk geworden dat mensen niet meer kunnen overstappen. 'Nou ja, het kan wel, maar dan zitten ze daar in hun eentje, bij die andere app. En dat was nou net níet de bedoeling van een sociaal netwerk.

Yahoo

De Artikel 29-werkgroep heeft vrijdag ook een brief gestuurd naar Yahoo, waarin het zijn zorgen uit over de hack in 2014, waarbij de gegevens van 500 miljoen gebruikers werden gestolen. Ook kaarten zij recente berichten aan die onthulden dat het Amerikaanse internetbedrijf e-mails van gebruikers scant op informatie die is aangeleverd door de NSA en de FBI.

Om Europese gebruikers goed te kunnen inlichten, willen de waakhonden de precieze informatie ontvangen over zowel de hack als de spionagepraktijken.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden