Update

Europese rechter veroordeelt AIVD scherp in Telegraaf-zaak

De hoogste Europese rechter heeft de Nederlandse staat donderdag veroordeeld omdat het recht op journalistieke bronbescherming niet goed is nageleefd.

Redactie
Geert Wilders op de redactie van de Telegraaf Beeld ANP
Geert Wilders op de redactie van de TelegraafBeeld ANP

Het ging om een zaak uit 2006, toen de Telegraafjournalisten Joost de Haas en Bart Mos werden gegijzeld omdat ze weigerden te onthullen wie de AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K. (Kok) aan hen had doorgespeeld. De rechtbank maakte na enkele dagen een einde aan die gijzeling.

Scherpe veroordeling
De Europese rechter kwam donderdag tot een scherpe veroordeling van de volg- en afluisteractiviteiten van de geheime dienst AIVD, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Het moedwillig afluisteren van journalisten om daarmee hun bronnen te achterhalen is in strijd met het Europese recht op vrije meningsuiting.

'Journalistieke bronbescherming zorgt ervoor dat misstanden bekend kunnen worden bij een breed publiek, zonder dat de bron of klokkenluider daarbij bekend hoeft te worden. Dit is een cruciaal middel voor de journalistiek om haar werk goed te kunnen doen en van groot belang in een democratische rechtstaat', zo stelt de NVJ.

Derde keer
Het is de derde keer dat Nederland veroordeeld wordt voor het onvoldoende veiligstellen van het recht op journalistieke bronbescherming. Eerder werd in de zaken van journalist Koen Voskuil en Autoweek/Sanoma de Nederlandse staat ook op de vingers getikt.

Excuses
De Telegraaf eist excuses van het kabinet. 'De Nederlandse staat en de AIVD zijn hier ver over de schreef gegaan', zegt hoofdredacteur Sjuul Paradijs. 'De vrijheid van meningsuiting was in het geding en de Europese rechter staat hier pal voor. Dat is een goede les voor de toekomst. Het kabinet moet na deze uitspraak excuses aanbieden. In de eerste plaats aan de twee verslaggevers, aan De Telegraaf en aan de Nederlandse journalistiek.' Een woordvoerder van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zegt dat de zaak wordt bestudeerd.

De NVJ vindt dat er een wettelijke regeling moet komen na het nieuwste voorval.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden