Europese Commissie heeft reden tot juichen

De Europese Commissie toonde zich maandag bij monde van haar president José Manuel Barroso en haar eurocommissaris voor mededingingszaken, Neelie Kroes, in het geheel niet triomfantelijk, maar de klinkende overwinning op Microsoft zal binnenskamers ongetwijfeld tot gejuich hebben geleid....

De uitspraak van het Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg, waarin de Commissie in het gelijk wordt gesteld wat betreft haar voornaamste bezwaren tegen de dominante positie van Microsoft, vormt de bekroning van een negen jaar durend juridisch gevecht. Waar de Amerikaanse regering in haar strijd tegen de softwaremonopolist zich tot een modderig compromis liet verleiden, hield de Europese Commissie haar poot stijf. Microsoft ontkomt er nu niet aan de boete van bijna een half miljard euro, gebaseerd op de omzet en het marktaandeel van Windows (95 procent), te betalen, terwijl ook nog eens aanvullende boeten in het verschiet liggen.

Deze uitkomst valt toe te juichen. De uitspraak is een flinke tik op de vingers van een bedrijf dat zijn uitzonderlijke marktmacht misbruikte om concurrenten weg te drukken. Zo gebruikte Microsoft zijn monopolie op het vlak van besturingssystemen om de Media Player (een programma om muziek en video's af te spelen), een dominante marktpositie te verschaffen. Concurrenten met een vergelijkbaar product kregen geen kans door de handige koppeling van Windows en Media Player.

Of de Europese consumenten direct bij deze uitspraak gebaat zijn, valt te betwijfelen. Zij zullen heus niet op zoek gaan naar alternatieven voor hun Media Player, laat staan voor Windows. Maar de uitspraak heeft wel een belangrijke precedentwerking voor toekomstige toepassingen – Microsoft kan deze truc onmogelijk nog eens uithalen. Dat moet diverse marktpartijen stimuleren tot nieuwe toepassingen, waarmee ze alsnog met Microsoft kunnen concurreren. Op termijn is het consumentenbelang daarmee wel degelijk gediend.

Bovendien is de uitspraak van het Hof in Luxemburg van belang voor Europees mededingingstoezicht in het algemeen. De Europese Commissie heeft hierdoor de bevestiging gekregen dat zij als kartelwaakhond over scherpe tanden beschikt. Bij verlies zou de angst voor de Commissie bij het Europese bedrijfsleven danig zijn afgenomen. Want wanneer een bedrijf met een exceptioneel marktaandeel van 95 procent niet eens kan worden veroordeeld, zou de Commissie haar geloofwaardigheid hebben verspeeld. Nu een overwinning is geboekt, zullen Europese bedrijven minder vaak tot een slepend juridisch gevecht besluiten. Ook in dat opzicht is de precedentwerking van de Microsoft-zaak van belang.

De her en der geuite suggestie dat de uitspraak tot spanningen met de VS zou kunnen leiden, moet niet te serieus worden genomen. De Amerikaanse regering heeft immers zelf ook geprobeerd Microsoft aan te pakken. En het waren Amerikaanse bedrijven als IBM en Sun Microsystems, die zich over het optreden van Microsoft hebben beklaagd. De Commissie heeft dan ook alle reden tot uitgelatenheid, ook al blijft die binnenskamers.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden