Update

Europa volgt voorbeeld Nederland: netneutraliteit gewaarborgd

Het Europees Parlement heeft vanmorgen ingestemd met de plannen van Eurocommissaris Neelie Kroes om de zogenoemde netneutraliteit die nu al in Nederland geldt in heel Europa in te voeren. Dat betekent dat providers alle internetdiensten gelijkwaardig moeten behandelen.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) Beeld anp

Het Europees Parlement stemde vandaag over nieuwe telecomregels die Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft opgesteld. Daarin staat bijvoorbeeld dat extra roamingkosten per eind 2015 worden afgeschaft. Maar de zogenoemde netneutraliteit is het meest besproken onderdeel. Dezelfde regels die nu al in Nederland gelden op dat gebied, moeten ook in Europa worden toegepast. Daarmee moet worden voorkomen dat diensten met een dikke portemonnee, zoals bijvoorbeeld YouTube of Netflix, onevenredig bevooroordeeld worden.

Die diensten worden steeds populairder, maar ze slurpen bandbreedte. Daardoor dreigen er files te ontstaan op de digitale snelweg, zo waarschuwen providers al enige tijd. Om te voorkomen dat de boel vastloopt moeten zij continu investeren in de digitale infrastructuur. En dat is niet eerlijk, vinden ze, omdat YouTube en Netflix daarvan ongebreideld kunnen profiteren.

Extra geld vragen voor een goede doorgifte van dergelijke dataslurpende diensten moet daarom tot de mogelijkheden behoren, vinden de providers. De netneutraliteit voorziet daar dus in, maar onder strikte voorwaarden.

Voorrang
In Nederland is deze netneutraliteit sinds 2012 in de wet verankerd. Na Chili is Nederland daarmee het tweede land dat netneutraliteit heeft doorgevoerd. Dat moet nu dus voor heel Europa gaan gelden. Onderdeel van Kroes' plannen is dat providers 'gespecialiseerde diensten' met voorrang kunnen aanbieden. Diensten blokkeren mag niet, maar extra geld vragen voor een betere en snellere doorgifte behoort wel tot de mogelijkheden. Dat is nu ook al in Nederland het geval, maar de uitzonderingen zijn bij ons strikter omschreven.

Beeld thinkstock

Er werd gestemd met een afgezwakte versie van de plannen van Kroes. Dat is te danken aan een amendement van de ALDE-fractie, waarin onder andere de VVD en D66 zijn vertegenwoordigd. Daarin staat dat Europa kiest voor een sterke vorm van netneutraliteit in plaats van een 'zwakke': uitzonderingen kunnen worden gemaakt, maar daar zijn strengere voorwaarden aan verbonden dan Kroes aanvankelijk voor ogen had: vergelijkbaar met de Nederlandse situatie dus.

Tolwegen
Critici van de oorspronkelijke plannen van Kroes vreesden een wildgroei aan 'tolwegen' en dat is funest voor kleine bedrijven en startups. Er zou een internet van twee snelheden ontstaan, met aan de ene kant een soort elite-internet van grote populaire diensten als YouTube, Netflix, Skype, Spotify en WhatsApp, en aan de andere kant een trager internet van kleinere en minder populaire diensten. Bovendien zouden providers op die manier te veel te zeggen hebben over welke diensten de consument wel of niet moet gebruiken. Met de striktere regels die via het amendement zijn bedongen, is daar nu een stokje voor gestoken.

Eén van de opstellers van het ALDE-amendement is D66-Europarlementariër Marietje Schaake. 'Ik ben heel erg vóór netneutraliteit, maar de voorstellen van Kroes lieten te veel ruimte over voor verschillende interpretaties. Er moeten betere definities komen. Ik heb daarom een amendement ingediend dat voorstelt om netneutraliteit in Europa te regelen zoals het nu in Nederland is, waarin de uitzonderingen beter worden uitgelegd.' Nu dat is aangenomen, wordt volgens Schaake voorkomen dat spelers met weinig geld, zoals startups en overheidsdiensten, worden verdrukt door grote bedrijven die onderling deals afsluiten.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) Beeld anp
 
Ik ben erg voor netneutraliteit, maar de voorstellen van Kroes laten te veel open
Marietje Schaake

Extra netwerkcapaciteit
Ondanks dat het nu aangenomen voorstel dus afwijkt van haar eigen plan, is ook Neelie Kroes blij. 'De EU zal nooit een internet van twee snelheden steunen en dit staat vanzelfsprekend niet in mijn voorstel', Twittert ze. In een open brief die zij eerder deze week aan de leden van het Europarlement schreef, noemde ze de kritiek dat haar voorstellen een bedreiging zouden vormen voor het open internet onjuist. 'Gespecialiseerde diensten worden alleen toegestaan als zij het internet niet belemmeren. Ze moeten worden geleverd via aparte en extra netwerkcapaciteit en mogen niet ten koste gaan van de bestaande bandbreedte en capaciteit waarvoor je al betaalt.'

Bovendien, stelt Kroes, bestaan gespecialiseerde diensten ook nu al, en zijn zij 'belangrijk voor innovatie en investeringen in de digitale economie, en in het op maat leveren van een digitaal klimaat waar consumenten en startups specifiek om vragen.' Ook voert Kroes aan dat consumenten zelf kunnen bepalen of ze wel of niet meer geld willen neertellen voor betere diensten. 'Als iemand extra wil betalen voor een betere doorgifte, dan moet dat gewoon kunnen.'

Extra betalen voor diensten als Skype is volgens Kroes in haar plannen nooit de bedoeling geweest. 'Ik Skype met mijn kleinkinderen. Ik sta niet toe dat voor deze dienst betaald moet worden,' zegt zij via Twitter.

Sterk signaal
De komst van netneutraliteit in Europa is overigens nog niet definitief: de Raad van Ministers van alle EU-landen moet er nu nog mee instemmen, maar het Europarlement heeft vandaag een sterk signaal afgegeven.

Eind 2015 moet de netneutraliteit in Europa definitief worden ingevoerd. Dat geldt ook voor de afschaffing van de extra roamingkosten (de extra kosten die door providers worden berekend voor mobiel bellen, sms'en en internetten in het buitenland).

Eurocommissaris Neelie Kroes. Beeld epa
 
Als iemand extra wil betalen voor een betere doorgifte, dan moet dat gewoon kunnen
Neelie Kroes
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.