Eucalyptus is herfstig, stemmig en intiem, maar ook wat lang

CD (pop) - Avery Tare

Al vóór ze samen elektronische, psychedelische, wat avant-gardistische pop deden onder de naam Animal Collective, waren de bandleden Dave Portner en Noah Lennox (uit Baltimore) actief onder hun individuele artiestennamen Avey Tare en Panda Bear.

Foto RV

De platen die ze als duo maakten, worden met terugwerkende kracht als Animal Collective-albums gezien, al stond die naam nog niet op de hoezen.

Wat Eucalyptus (van Avey Tare in zijn eentje) genietbaarder maakt dan de laatste Animal Collective-platen, is het akoestische, folky karakter ervan: herfstiger, stemmiger en daardoor intiemer dan de steeds abstracter geworden geluidswatervallen die Animal Collective in fluorescerende regenboogkleuren op ons laat neerkletteren.

Nadeel: zeker de helft van de liedjes had wat compacter gemogen en dat geldt voor het album als geheel (met zestien nummers) zeker ook. Avey Tare breit er soms wat moeilijk een punt aan, maar liedjes als Ms. Secret en Jackson 5 komen dichterbij dan je sinds het magnum opus Merriweather Post Pavillion (2009) van Animal Colletive gewend bent.

Avey Tare (pop)
Eucalyptus (***)
Domino/V2

Meer over